НОВИНИ


Репресиите на Лукашенко: Гражданите на Беларус ще искат разрешение, за да живеят в чужбина

8 2812 24.11.2023
Репресиите на Лукашенко: Гражданите на Беларус ще искат разрешение, за да живеят в чужбина
Александър Лукашенко, президент на Беларус

Жителите на Беларус, желаещи да се устроят и живеят в друга страна, трябва да изпратят молба до миграционните власти в Минск, се казва в правителствено постановление, обнародвано вчера, предаде ДПА.


След това службата ще разгледа случая и в 35-дневен срок ще издаде решение въз основа на информацията за данъчни задължения, задължителната военна служба и предишни обвинения.

 

По-рано гражданите трябваше само да информират консулството на Беларус в дадена страна за полученото там разрешение за пребиваване. 

 

Авторитарната бивша съветска република затяга контрола върху хората, които живеят в чужбина, отбелязва ДПА.

 

Наскоро гражданите бяха информирани, че личните им документи ще могат да бъдат издавани само в Беларус, а в чужбина - не.

 

Това означава, че жителите на страната ще трябва да се връщат в Беларус поне веднъж на десет години, за да подновяват документите си. 

 

Живеещите в чужбина граждани на Беларус наброяват около 1,5 милиона души, като някои от тях са избягали заради репресиите на лидера на страната Александър Лукашенко, отбелязва ДПА.

 

Населението на Беларус е малко над 9 милиона жители. 

 

Броят на политическите бежанци от Беларус в Европа се увеличи значително особено след спорните президентски избори през 2020 г., след които Лукашенко остана на власт и нареди на полицията и съдебната власт да приложат брутални мерки срещу протестиращите.

 

Тогава Лукашенко победи на президентските избори и спечели 80% от вота. Смята се, че резултатите са били манипулирани с цел Лукашенко, който управлява вече 26 години, да затвърди диктата си.

 

След събитията, Европейският съюз наложи санкции на Александър Лукашенко и още над 10 други лица заради политическата криза в Беларус.

 

Позицията на Брюксел е, че проведените на 9 август в Беларус президентски избори не отговарят на международните стандарти, не са били свободни и честни и са белязани от брутални репресии към опозицията и мирните протестиращи. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама