НОВИНИ


Росен Костурков: Протестиращите животновъди искат да получат всички пари. Не искат да се делят на малки и големи

2 2473 24.11.2023
Росен Костурков: Протестиращите животновъди искат да получат всички пари. Не искат да се делят на малки и големи
Росен Костурков

Още 39 млн. евро ще бъдат разпределени между земеделци и животновъди до средата на декември. Това заяви Росен Костурков, депутат от ПП-ДБ и зам.-председател на Комисията по земеделието, храните и горите.


"Става въпрос за т.нар. украинска помощ, която се дава на нашите земеделци, за да се намали ефектът от войната в Украйна върху тях. Има 39 млн. лева, които тепърва ще бъдат дадени на българските земеделци и животновъди. Това е остатък. До момента, всички, които са кандидатствали за тази помощ и са били одобрени, са я получили.

 

В този остатък от 39 млн. лева влизат и допълнителните 5 млн. лева, защото увеличихме тавана на тази помощ - от 250 000 евро на 280 000 евро. Тези пари - 39 млн. лева - държавен фонд земеделие пое ангажимент да ги разпредели до средата на декември", съобщи Костурков в ефира на БНТ.

 

Земеделци и животновъди вчера излязоха на протест. Браншови организации поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев. Преди два месеца протестите на земеделците и животновъдите бяха спрени с меморандума между браншовите организации и кабинета, но днес хората отново се събраха на протест, защото според тях обещанията са нарушени, а исканията им не са чути. Те не искат помощи, а полагащите им се по закон компенсации.

 

"Проблемът на протестиращите, за който те недоволстват, е да няма такъв таван. В случая - големите животновъди да получат всичките пари. Те не искат да се делят на малки и големи. В Европейския регламент обаче много ясно е записано, че има таван на подпомагането за едно стопанство, който беше 250 000 евро до преди седмица, по наше настояване таванът е вдигнат на 280 000 евро", каза Костурков.

 

"В България млечното говедовъдство получи между 400 и 500 евро на глава животинска единица помощ заради войната в Украйна. За сравнение в Австрия това число е 40 евро, в Румъния е 110 евро. Ние сме дали много по-висока ставка национална помощ в сравнение с много други европейски държави. В Полша не подпомагат млечното животновъдство заради Украйна", допълни той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама