НОВИНИ


Димитър Ганев: Преди ротацията, битката е за баланс вътре в сглобката

1 2441 24.11.2023
Димитър Ганев: Преди ротацията, битката е за баланс вътре в сглобката
Димитър Ганев БГНЕС

Няма как да се очаква революционна промяна в електоралните нагласи - не защото ситуацията в страната не е динамична и няма имиджови щети за няколко от формациите, а защото активните гласоподаватели вече са останали изключително нисък брой. Това обясни Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".


"Електоралната картина в момента по-скоро говори за съотношението между твърдите ядра. Голяма част от електоралната периферия се е оттеглила и отказва да упражни правото си на глас. Именно затова през последните няколко месеца не виждаме размествания", посочи той в ефира на БНР.

 

Ръстът в отрицателните оценки за кабинета не би трябвало да изненадва, смята той. По думите му, "ако има ротация, тя без съмнение ще даде някакъв тласък, ще презареди, малко или много, това мнозинство", като "по всичко личи", че новият кабинет няма да стане само със смяната на министър-председателя.

  

 "Всяка от формациите в управляващото мнозинство се стреми да излезе в по-силна преговорна позиция преди ротацията", изтъкна Ганев. Според него навлизаме в период на търсене на нови баланси, различни от тези, когато беше съставена сглобката.

 

"Всеки скандал, който се разразява, ще бъде в този контекст. Бюджетът ще бъде в този контекст. Конституционните промени ще бъдат в този контекст".

 

В момента нито eдна от формациите в мнозинството няма интерес то да се разпадне, обобщи политологът.

 

"Битката е по-скоро за баланси вътре в сглобката, а не за игра извън нея", смята той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама