НОВИНИ


Проф. Христо Хинков: Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по онкология

5 2455 24.11.2023
Проф. Христо Хинков: Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по онкология
Здравният министър проф. Христо Хинков БГНЕС

Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по онкология. Това заяви пред журналисти здравният министър проф. Христо Хинков, който участва в обществен форум, на който се обсъжда Националният план за борба с рака.


„Административно ще бъде сливането на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология и Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, но това се оказва доста труден процес", посочи той. Проф. Хинков допълни, че е заварил доста фрагментирана здравна система.

 

„Сега усилията ни са насочени да обединим различни структури и лечебни заведения в по-големи, за да имаме по-голяма ефективност", каза още министърът. В бъдещия Национален комплексен център по онкология ще бъде и Националният раков регистър, който ще бъде осъвременен.

 

Основната ни задача е де преодолеем фрагментацията на медицинските услуги и да обвържем ранното откриване с лечението и проследяването на ефекта от лечението, отбеляза специалистът.

 

По думите на Хинков Министерството на здравеопазването влага много средства за най-съвременните медикаменти, предназначени за лечение на онкологични заболявания, но проблемът е, че ранното откриване все още не е на достатъчно ниво, тъй като това касае и мрежата на общопрактикуващите лекари, и мрежата на комплексните онкологични центрове, касае нагласата на гражданите да ходят на профилактични прегледи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама