НОВИНИ


В София задържаха мъж с европейска заповед за арест. Свързан е с Хамас

0 2563 24.11.2023
В София задържаха мъж с европейска заповед за арест. Свързан е с Хамас

В София е задържан гражданин на държава-членка на Европейския съюз - Е.А., на 37 г. Той е бил обявен за издирване от австрийските власти за участие в престъпна дейност, свързана с терористичната организация Хамас.


Задържането идва след съвместни действия на ДАНС, МВР и прокуратурата.

 

Е.А. е задържан в София на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата във Велс, Австрия.

 

Предстои материалите да бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура (СГП), в чиято компетентност е да постанови задържане на лицето за срок до 72 часа и да внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” в Софийския градски съд.

 

Това се налага с оглед осигуряване на чуждестранния гражданин за нуждите на производството по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

 

Европейската заповед за арест (ЕЗА) е опростена трансгранична съдебна процедура за предаване с цел наказателно преследване или изпълнение на наказание лишаване от свобода или на мярка, изискваща задържане. Заповед, която е издадена от съдебен орган на една държава-членка на ЕС, е валидна за цялата територия на Европейския съюз. Е

 

вропейската заповед за арест се прилага от 1 януари 2004 г. Тя заменя дългите процедури по екстрадиция, които съществуваха между държавите-членки на ЕС.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама