НОВИНИ


ЕС отчита повишен риск от ислямска радикализация вследствие на войната в Газа

1 2619 24.11.2023
ЕС отчита повишен риск от ислямска радикализация  вследствие на войната в Газа
БГНЕС

Европейските служители по сигурността отчитат нарастващ риск от нападения на ислямисти, радикализирани от войната, като най-голямата заплаха вероятно ще дойде от "самотни вълци", които трудно могат да бъдат проследени, предаде „Гардиън “.


Повече от 10 служители на разузнаването и полицията в 5 европейски държави, включително Великобритания, Германия и Франция, посочиха, че увеличават наблюдението на ислямистки бойци.
 

Това ще натовари допълнително ресурсите, които и без това са под натиск от справянето с предполагаемите заплахи от Русия, Китай и Иран, което началникът на лондонската полиция Марк Роули определик като "едно от най-големите съвпадения на заплахи, които някога съм виждал".
 

Британски служител в областта на сигурността коментира, че войната в Газа вероятно ще се превърне в най-сериозния катализатор за формиране на ислямистки бойци след войната в Ирак през 2003 г. и че в Европа са нараснали призивите за атаки срещу еврейски и западни цели.
 

Германски източник, информиран от разузнавателните служби, отбеляза, че заплахата за цивилното население е най-високата в новата история на Германия, като опасностите идват от ислямистки бойци, крайно десни групи и Русия.
 

Припомняме, че при две нападения на ислямистки радикали във Франция и Белгия миналия месец загинаха трима души и тези две страни, както и Австрия, Словения и Босна и Херцеговина повишиха нивата си на тревога за терористична заплаха. Италия възстанови граничния контрол със Словения, като се позова на риска от влизане на бойци в страната.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама