НОВИНИ


Депутатите приеха на първо четене Закона за корпоративното подоходно облагане

0 2730 24.11.2023
Депутатите приеха на първо четене Закона за корпоративното подоходно облагане
БГНЕС

Народните представители приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. Той бе внесен от Министерския съвет и цели транспонирането на Директива на Европейския съюз, която беше приета в края на 2022 година.


По-рано в бюджетна комисия и този закон бе отхвърлен на първо гласуване.

 

Сега той е приет, но между първо и второ четене ще бъдат направени промени. Те предвиждат осигуряването на ефективно данъчно облагане на големи многонационални предприятия и големи изцяло национални групи, опериращи на единния пазар на Съюза, чрез първично и вторично облагане с допълнителен данък. Същевременно се въвежда и национален данък, посредством който да се облагат многонационална група предприятия, които се намират на територията на България или на голяма национална група предприятия.

 

Друг текст предвижда генерирането на нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпен корпоративен данък. Целта е стимулирането на малките и средните производители да инвестират средствата в развиването на дейността си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама