НОВИНИ


Милен Керемедчиев: В момента Хамас търгува израелските заложници срещу време, вече не й трябват

2 3318 24.11.2023
Милен Керемедчиев: В момента Хамас търгува израелските заложници срещу време, вече не й трябват
Милен Керемедчиев

Размяната на затворници срещу заложници е винаги непропорционално. Ако се върнем във времето, когато имаше един пленен израелски войник, тогава имаше над 150 палестински затворници освободени. Т.е. никога не е по равно. Но тук не е в основата размяната на заложници срещу затворници. Спирането на огъня е много важно, защото Израел не иска да спре тази своя операция, тъй като тя е в своя пик и ако спре войниците на Хамас може да се прегрупират. Това коментира Милен Керемедчиев.


Освен това Израел се притеснява, че като се отварят хуманитарни коридори през Египет медицинската помощ може да отиде при бойците от Хамас, допълни той.

 

Така че това примирие е постигнато с огромно усилие от страна на САЩ и сериозно финансиране от Катар, коментира той.

В момента на Хамас израелските заложници повече не им трябват. Те свършиха тази мръсна работа, която му трябваше. Сега светът по-скоро е съпричастен с жертвите, които са дали палестинците и заложниците всъщност са черната точка в цялостната кампания на Хамас и на палестинската автономия. Така че те ще се опитват да изтъргуват колкото може повече заложници за повече време за примирие, но Израел трудно ще се съгласи на това, коментира той.

 

 

Примирията оттук-нататък ще са по ден - два, но военните действия в Ивицата Газа ще продължат месеци наред, посочи той.

 

Според мен веднага щом свърши примирието Израел ще атакува, защото нейната цел е да изчисти Ивицата Газа от Хамас. Н отази цел не е реалистична, защото организацията вече 17 години ръководи Газа. Дори Хамас да се отслаби, на нейно място ще възникне друга организация, която може да се окаже още по-жестока, допълни той.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама