НОВИНИ


Първите два случая на грип у нас са потвърдени в Сливен

0 2528 24.11.2023
Първите два случая на грип у нас са потвърдени в Сливен
БГНЕС

Първите два случая на грип у нас са потвърдени в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести. Те са на пациентки, настанени в многопрофилната болница в Сливен. Касае се за щама, известен като свински грип, обясни началникът на лабораторията проф. Нели Корсун.


"Това е тъй нареченият "свински грип". Той причини грипната пандемия през 2009-2010 година и от тогава циркулира като сезонен грипен вирус. Среща се всяка година вече като човешки грипен вирус при млади хора и хора на средна възраст. В клинично отношение няма голяма разлика с другите грипни вируси. Той е с висока температура, отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите, силна отпадналост, кашлица, болно гърло, затруднения в дишането, учестено дишане - това са типичните симптоми на грипа", посочи проф. Корсун, цитиран от БНР.

 

По думите му в лабораторията постоянно пристигат проби от цялата страна и се очаква увеличение в броя на доказаните грипни вируси.

 

Припомняме, че преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев алармира, че тази зима се очакват грипните щамове "Дарвин", "Виктория" и "Уисконсин". Според неговата прогноза пикът на заболеваемостта ще бъде през януари.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама