НОВИНИ


Израел и Хамас разменят заложници и затворници. САЩ: Има реален шанс за удължаване на примирието

0 3025 25.11.2023
Израел и Хамас разменят заложници и затворници. САЩ: Има реален шанс за удължаване на примирието
Част от освободените заложници TODAY/Скрийншот

Израел е получил списък на заложниците, които палестинската войнствена групировка Хамас ще освободи в събота, съобщиха официални лица, след като предишния ден бяха освободени 24 заложници - първият ден от планираното четиридневно примирие, предаде "Ройтерс".


Израелските служители по сигурността преглеждат списъка, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху, след като правителството му обеща да работи за освобождаването на всички заложници, взети от Хамас при нападението срещу Израел на 7 октомври.

 

Прекъсването на сраженията беше първата подобна пауза, като и двете страни заявиха, че военните действия ще се възобновят веднага след края на примирието. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче изрази надежда, че паузата може да бъде удължена.

 

Освободените заложници, сред които израелски жени и деца и тайландски селскостопански работници, бяха прехвърлени от Газа и предадени на египетските власти на граничния пункт Рафах заедно с осем служители на Международния комитет на Червения кръст в конвой от четири автомобила, съобщи организацията.

 

След това те бяха отведени в Израел за медицински прегледи и срещи с роднини.

 

Катар, който действаше като посредник за споразумението за примирие, заяви, че са освободени 13 израелци, някои от които с двойно гражданство, както и 10 тайландци и един филипински гражданин - селскостопански работници, наети в Южен Израел, когато са били заловени.

 

Тридесет и девет задържани палестински жени и деца бяха освободени от израелски затвори. Сред освободените израелски заложници бяха четири деца, придружени от четирима членове на семейството, и пет възрастни жени.

 

Байдън заяви, че има реален шанс за удължаване на примирието, като добави, че паузата е критична възможност за доставяне на хуманитарна помощ в Газа.

 

Той отказа да спекулира колко дълго ще продължи войната между Израел и Хамас. Запитан на пресконференция какви са очакванията му, той заяви, че целта на Израел да елиминира Хамас е легитимна, но трудна.

 

Палестинското дружество на Червения полумесец съобщи, че 196 камиона с хуманитарна помощ са пренесли храна, вода и медицински консумативи през граничния пункт Рафах в петък - най-големият подобен конвой в Газа след нападението на Хамас срещу Израел и последвалите бомбардировки на територията от страна на Израел.

 

От 21 октомври насам в тесния анклав са влезли около 1759 камиона, допълва организацията.

 

СМЕСЕНИ ЕМОЦИИ В ИЗРАЕЛ


Семействата на заложниците изразиха смесени чувства, страхувайки се за тези, които са останали.


"Радвам се за семействата, които днес ще прегърнат своите близки", казва Шели Шем Тов, майка на 21-годишния Омер Шем Тов, в интервю за израелския Канал 12, въпреки че той не е сред освободените в петък.

 

"Най-вече ми е тъжно, че Омер все още не се е прибрал у дома".

 

Според израелските данни бойците на Хамас са убили 1200 души при нападението през октомври и са взели около 240 заложници. 

 

Стотици хиляди от 2,3 млн. души в Газа са напуснали домовете си, включително повечето от тези в северната й част.

 

След първоначалните медицински прегледи освободените заложници бяха отведени, за да се съберат отново със семействата си. Медицинските власти заявиха, че те изглеждат в добро физическо състояние и им предстоят още прегледи.

 

Рони Хавив, роднина на Охад Мундер, заяви, че с нетърпение очаква да даде на деветгодишното момче любимата му играчка.

 

"Чакам да видя Охад и нямам търпение да му дам кубчето на Рубик, което знам, че той много обичаше и вероятно толкова му е липсвало, и това е първото нещо, което взима навсякъде, където отиде", каза тя.

 

Освободените в петък бяха разменени за 24 затворени палестински жени и 15 тийнейджъри.

 

Източник, информиран за преговорите, заяви, че освобождаването на тайландските работници не е свързано с преговорите за примирие и е последвало отделен етап с посредничеството на Египет и Катар. Правителството на Тайланд заяви, че 20 негови граждани остават в плен.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама