НОВИНИ


ISW: Хибридна война в действие - Русия опитва да дестабилизира НАТО с мигрантска криза

7 2744 25.11.2023
ISW: Хибридна война в действие - Русия опитва да дестабилизира НАТО с мигрантска криза

Русия използва тактика на хибридна война със създаване на мигрантска криза, за да дестабилизира НАТО. Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).


Украински официални лица съобщиха, че на 22 ноември руските сили са подновили офанзивата си към Авдеевка, макар и вероятно с по-слаби възможности, отколкото при предишните офанзивни вълни, които се случиха през октомври. Командващият таврическите сили бригаден генерал Александър Тарнавски съобщи на 23 ноември, че руските сили са започнали "трета вълна".

 

Високопоставени руски служители може да участват в по-мащабна схема за принудително осиновяване на депортирани украински деца. BBC Panorama и руското опозиционно издание Vazhnye Istorii публикуваха разследвания на 23 ноември, в които се описва как лидерът на партията Справедлива Русия Сергей Миронов осинови 10-месечно украинско момиченце, което руските власти насилствено депортираха от сиропиталище в град Херсон през есента на 2022 г. заедно с над 40 други деца.

 

Разследването установи, че новата съпруга на Миронов, Инна Варламова, е пътувала до окупираната Херсонска област, където окупационните власти са ѝ издали пълномощно да депортира две деца - 10-месечно момиченце и двегодишно момченце.

 

Въпреки че ISW може само да потвърди, че тези двама руски служители са осиновили насилствено депортирани украински деца в този момент, осиновяванията може да са показателни за по-широк модел, при който руски служители осиновяват депортирани деца, за да легитимират практиката в очите на руската общественост. Руски политици може да осиновяват депортирани украински деца, за да създадат административен и културен прецедент за по-широко осиновяване на украински деца, за да ескалират допълнително кампанията на Русия за депортиране на украинци в Русия. ISW продължава да оценява, че принудителното депортиране и осиновяване на украински деца вероятно представлява нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

 

Руските окупационни власти продължават усилията си да индоктринират украинските деца в руската национална и културна идентичност. Украинският съпротивителен център съобщи на 23 ноември, че Кремъл е инструктирал окупационните власти да гарантират, че 70 процента от украинските студенти в окупираните райони участват в програми за образователен обмен в Русия.

 

Украинският център за съпротива съобщи, че руските окупационни училища са започнали усилия, насочени към индоктриниране още в първи клас.

 

Милицията на Луганската народна република (ЛНР) заяви на 24 ноември, че 248 деца от окупираната Луганска област са се завърнали от пътуване до Москва, планирано от финансираната от Кремъл псевдодоброволческа младежка организация "Движение на първите".

 

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 23 ноември, че над 60 студенти от окупирана Донецка област в момента учат в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), институт за висше образование, подчинен на руското външно министерство.

 

---

 

Европейските държави реагират на продължаващото организиране от Русия на изкуствено създадена мигрантска криза по северозападните й граници.

 

Финландското правителство обяви на 22 ноември, че Финландия ще затвори още три контролно-пропускателни пункта на финландско-руската граница от 23 ноември до 23 декември, оставяйки отворен само най-северния контролно-пропускателен пункт.

 

Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре заяви на 22 ноември, че Норвегия също ще затвори границата си с Русия, ако е необходимо.

 

Естонският министър на отбраната Хано Певкур заяви на 23 ноември, че увеличен брой мигранти също са пристигнали на естонско-руската граница и че Русия организира пристиганията като част от усилията за "въоръжаване на нелегалната имиграция".

 

"Ройтерс" съобщи на 23 ноември, че естонското вътрешно министерство е заявило, че Естония е предприела подготовка за затваряне на граничните си пунктове с Русия, ако "миграционният натиск от Русия ескалира".

 
Премиерът на Латвия Евика Силина заяви на 24 ноември, че страната е преживяла подобен приток на мигранти на границата си с Русия, а Силина и финландският премиер Петери Орпо заявиха, че това са руски и беларуски "хибридни атаки".

 

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини Финландия на 22 ноември в "разпалване на русофобски настроения" и прекъсване на граничните служби, които са неразделна част от руско-финландското сътрудничество. ISW по-рано оцени, че Русия използва известна тактика на хибридна война, подобна на създадената от Русия и Беларус мигрантска криза на полската граница през 2021 г., която вероятно по подобен начин има за цел да дестабилизира НАТО.

 

---

 

До 30 процента е увеличението на руските сухопътни атаки, като според Киев украинските сили са отблъснали няколко руски колони от общо около дузина бронирани машини по време на атаки.


Украинският генерален щаб съобщи, че са отбили най-малко 50 руски атаки на 23 и 24 ноември.

 

Руски източници твърдят, че руските сили продължават настъпателните операции по северния и южния фланг на Авдеевка, но не характеризират никакви руски атаки като силно механизирани.

 

Твърди се, че руските сили им продължават да напредват на север и са постигнали нови победи в индустриалната зона югоизточно от Авдеевка, но не са предявили никакви териториални претенции в съответствие с успешното подновено руско настъпление.

 

Украинските сили са унищожили три руски танка и седем бронирани бойни машини на 22 ноември, което предполага, че руските сили в момента провеждат по-малък набор от механизирани атаки, отколкото през октомври.

 

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са загубили 50 танка и 100 бронирани машини при подновените атаки на Авдeевка на 19 октомври и 15 танка и 33 бронирани машини по време на първоначалните големи, механизирани атаки на 10 октомври.

 

Руските сили са загубили 197 превозни средства в настъпателни операции в района от 9 октомври насам и руската армия изглежда прекарва края на октомври и целия ноември в подготовка за вълна от силно изтощителни наземни атаки, водени от пехота, за да компенсира тези загуби на тежко оборудване.

 

---

 

Западните съюзници на Украйна декларираха своя ангажимент за по-нататъшно развитие на украинските способности за противовъздушна отбрана по време на 17-та виртуална среща във формат "Рамщайн" на 22 ноември. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Германия и Франция ще водят коалиция от 20 държави за по-нататъшно развитие на украинската противовъздушна отбрана, коятоще помогне на Киев да доразвие своите наземни системи за противовъздушна отбрана.

 

Зеленски отбеляза на 23 ноември, че подобрената украинска противовъздушна отбрана ще спаси животи и ресурси, ще позволи на украинските граждани да се върнат от чужбина и ще лиши Русия от способността да тероризира Украйна.

 

Партньорите също така се споразумяха по въпроси като допълнително оборудване и оръжия за Украйна през зимата на 2023-24 г., тралене на мини и други мерки за сигурност в Черно море, Пътната карта на Украйна за оперативна съвместимост на НАТО и допълнителни пакети за помощ за сигурността от САЩ, Германия, Литва, България, Финландия, Холандия и Естония.

 

---

 

Руският президент Владимир Путин присъства на заседанието на Съвета за колективна сигурност на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Минск, Беларус на 23 ноември на фона на продължаващото отсъствие на Армения от последните събития и учения на ОДКС. Путин присъства на заседанието заедно с президента на Беларус Александър Лукашенко, президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президента на Киргизстан Садир Джапаров, президента на Таджикистан Емомали Рахмон и генералния секретар на ОДКС Имангали Тасмагамбетов.

 
Срещата на върха отбеляза края на председателството на Беларус в ОДКС и Лукашенко заяви, че Казахстан ще поеме председателството от 31 декември 2023 г. Путин благодари на присъстващите на сесията за приноса им към регионалната отбранителна структура и подчерта разширяването на военно-техническото сътрудничество между членовете на ОДКС държави.

 

Путин заяви по време на двустранната си среща с Рахмон, че Русия ще достави на Таджикистан два дивизиона за ПВО, оборудвани със системи за ПВО С-300, като част от единната система за ПВО на ОДКС.

 

Руски източници отбелязаха отсъствието на Армения от срещата на върха на ОДКС на 23 ноември. Арменският министър-председател Никол Пашинян също не присъства на срещата на върха на ОДКС в Бишкек, Киргизстан на 13 октомври, след като арменските сили се въздържаха от участие в ученията на ОДКС "Неразрушимо братство-2023" в началото на октомври Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 23 ноември, че Кремъл съжалява за отсъствието на Армения в Минск, но Армения остава "съюзник и стратегически партньор" на Русия.

 

По-рано Кремъл се опита да разсее опасенията за влошаването на руско-арменските отношения. Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи, че заместник-министърът на външните работи на Армения Мнацакан Сафарян е повторил, че Армения не обмисля да напусне ОДКС или да поиска от Русия да изтегли силите си от руската 102-ра военна база в Гюмри, Армения.

 

 ---

 

Съобщава се, че китайски бизнес, включително известна държавна китайска строителна фирма, работят с руски бизнесмени за планиране на изграждането на подводен тунел, който ще свърже Русия с окупирания Крим. The Washington Post съобщи на 24 ноември, че потвърждава информацията в имейли, предоставени от украинските разузнавателни служби, които описват формирането на руско-китайски бизнес консорциум, който има за цел да изгради подводен тунел по протежение на Керченския проток, свързващ Русия с окупирания Крим.

 

Владимир Калюжни, идентифициран от имейлите като генерален директор на консорциума, според съобщенията е изпратил съобщение до представителя на окупацията на Крим до руския президент Георгий Мурадов и е заявил, че има писмо от китайски бизнес партньори, удостоверяващи готовността на Китайската корпорация за железопътно строителство да участва като главен изпълнител на проекта за тунела.

 

CRCC е под надзора на китайската държавна комисия за надзор и управление на активите и е една от най-големите строителни фирми в Китай. Имейлите показват, че CRCC е предвидила участието му да се осъществи чрез несвързано юридическо лице и че неназована китайска банка е била готова да конвертира доларови средства в рубли, за да финансира проектите на консорциума.

 

Калюжни, ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрекоха информацията на Washington Post.

 

---

 
Руското движение на Стрелков (Игор Гиркин) (РДС) нарече предишните руски регионални избори и предстоящите руски президентски избори нелегитимни, вероятно в опит да установи неизбежната загуба на президентските избори на Гиркин като дългогодишна жалба.

 

Конгресът издаде резолюция на 24 ноември, в която се твърди, че неуточнени участници правят всичко възможно, за да запазят съществуващата система на власт в Русия, независимо от политическата ситуация или волята на руските граждани. Резолюцията на Конгреса издаде списък с искания за изборна реформа в Русия и заяви, че няма да признае никакви бъдещи избори за легитимни, ако руското правителство не изпълни тези искания.

 

Съобщава се, че руските правоприлагащи органи са задържали около 700 мигранти в склад в Московска област и са издали някои военни призовки, вероятно като част от продължаващите усилия за принуждаване на мигранти към руска военна служба.

 

Руски източници съобщиха на 24 ноември, че руската полиция и Росгвардия са нахлули в склад на Wildberries (най-големият онлайн търговец на дребно в Русия) в Електростал, Московска област, търсейки мигранти, които наскоро са придобили руско гражданство.

 

Съобщава се, че руските правоприлагащи органи са отвели около 135 задържани мигранти с руско гражданство и са ги прехвърлили във военните служби за регистрация и набор.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама