НОВИНИ


Докато Калин се кипри като Наполеон, служители на МВР са готови да убиват, не просто да бият

15 10193 25.11.2023
Докато Калин се кипри като Наполеон, служители на МВР са готови да убиват, не просто да бият
Блянове в опасно време...

Парламентарна комисия ще разследва дали има случаи на полицейско насилие по време на протестите срещу БФС на 16 ноември. Колко време ще продължи работата на тази комисия, с какъв доклад ще се отчете, не е ясно. Но със сигурност няма да последват радикални промени в МВР, както се е случвало и с други комисии. Техните изводи и заключения обикновено са пожелателни. А вътрешният министър Калин Стоянов вече заяви, че подкрепя своите служители.


Чак когато стана ясно от разкази на жертви, очевидци и десетки видеа в мрежата, че полицаи бият брутално паднали хора, с половин уста допълни, че бил против насилието и щяло да има вътрешна проверка.

 

На този фон зловещо проехтяха разкритията на лидера на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, че още преди три седмици е сезирал министър Стоянов за конкретен служител на МВР – Цветан Велински, командир на отряд към „Специализирани полицейски сили“ в СДВР за неговата съпричастност към руската ЧВК „Вагнер“. Също и за публични заплахи към военния министър Тодор Тагарев и срещу „БОЕЦ“.

 

Според Георгиев въпросният служител на МВР публикува материали в подкрепа на Русия и Путин във войната срещу Украйна, както и призиви за т.нар. „народен съд“ и убийства без съд и присъда. „Стотици са неговите постове“, уточнява Георгиев. „Части от видеоматериалите съдържат кадри, в които този служител на МВР и негови колеги са с тениски на „Вагнер“ и техните отличителни знаци, телефоните им също са със стикери на „Вагнер“.

 

Три седмици вътрешният министър не е предприел нищо, за да разбере обществото нормално ли е униформени, при това на важни постове, да бъдат фенове на „Вагнер“, група, обявена първо във Великобритания, а след това и от други страни за терористична организация. Известно е в цял свят с какви зверства се свързват вагнеровци в Украйна. Но Калин Стоянов си трае.

Траят си и от ДАНС. Вероятно защото и там симпатизират и се възхищават на „Вагнер“? А може би в тези структури се счита за нормално (може би дори е желателно) да се подкрепя Путин, войната срещу Украйна и военните престъпления на „Вагнер“?

 

Не знаем те и прокуратурата дали проверяват и сигналите, че строителството на Турски/Руски поток през България е охранявано от въоръжени бойци от „Вагнер“.  И не проверяват, защото биха хванали себе си, че не са изпълнили задълженията си по закон, допускайки въоръжени чужденци на българска територия.

 

За това тепърва ще се говори, колкото и да не им харесва на някои политици и техните хайванчета в службите и прокуратурата.

 

Да запомним това име: Цветан Велински, командир на отряд към „Специализирани полицейски сили“ в СДВР. Представете си този човек в действия на улицата срещу протестиращи. Няма как подобни хора да не извадят палките щом им падне сгоден момент. И за пищова ще се хванат. Защото ЦветанВелиновци са мачовци, яки мъжаги, които обичат силата и още повече обичат да я прилагат. Какво тук значат няколко счупени глави и удряна в корема девойка? И да се стигне до съд, колеги на биячите ще свидетелстват, че са действали като представители на Червения кръст, и ще бъдат оправдани или ще се разминат с мъмрене.

 

При такъв министър не може да очакваме друго.

 

Тази седмица по екраните вече е мащабната продукция „Наполеон“, Калин със сигурност ще е в киносалона, защото нали, той е български вариант на големия пълководец. Пародиен, разбира се, но все пак Наполеончо…

 

Звучи като шега, но става дума за нещо много опасно: в редиците на МВР действат хора, подкрепящи и харесващи агресивната политика на Путин, който е обявен от Международния съд в Хага за военен престъпник и има издадена заповед за неговия арест.

 

В София някой си играе с огъня.

 

Емил Азар

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама