НОВИНИ


През юни 2024 г. ще разберем дали България приема еврото

44 3082 25.11.2023
През юни 2024 г. ще разберем дали България приема еврото
Андрей Гюров, подуправител на БНБ

България ще разбере дали приема еврото от 1 януари 2025 година през идния месец юни. Това стана ясно от думите на подуправителя на БНБ Андрей Гюров.


"Конвергентия доклад, който очакваме от Европейската комисия и Европейската централна банка, трябва да излезе към средата на следващата година. През юни ние ще знаем дали изпълняваме критериите за присъединяване към еврозоната", заяви Андрей Гюров, който е бивш депутат от ПП-ДБ в ефира на NOVA.

 

На критиките към Българката народна банка, свързани с това, че не се старае да обясни защо еврото е важно, той отговори:

 

"Ние се учим от практиката и от опита на страните, които вече са въвели еврото. В началото на 2023 г. имаше едно забавяне на процеса, защото нямаше редовно правителство", каза Гюров.

 

Подуправителят на БНБ подчерта, че сега е актуализиран Планът за въвеждане на еврото, като в него е заложена широкомащабна информационна кампания.

 

"Цените в лева и евро трябва да започнат да се появяват един месец след получаването на становищата на ЕК – около юли следващата година”, обяви той.

 

До края на 2025 година двете цени ще бъдат видими, допълни Гюров.

 

"Така хората ще могат да сравняват и да взимат своите решения. По график, до един месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме в лева. След началото на февруари – само в евро", поясни още той.

 

БНБ, определени пощенски клонове и банките ще обменят българския лев без такси:

 

"През търговска банка или пощенски клон – това ще е възможно до края на 2025 г. БНБ ще обменя българския лев неограничено".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама