НОВИНИ


Премиерът подкрепи жертвите на домашно насилие: Насилието няма оправдание! /видео/

5 2517 25.11.2023
Премиерът подкрепи жертвите на домашно насилие: Насилието няма оправдание! /видео/

“Нито една форма на насилие няма оправдание". Това заяви премиерът акад. Николай Денков във видеообръщение по повод Международния ден на ООН за борба срещу насилието над жени.


"През 2023 година над 20 жени са убити от мъже в България. 1359 са регистрираните случаи на домашно насилие. Това са само тези, за които имаме информация. И това не е само за проблем на жените. Проблем е за всеки, който се чувства слаб и има усещането, че по-силният има възможност да го нарани, дори да го убие...”, категоричен е акад. Денков.

 

Премиерът Денков описа мерките, които кабинетът е предприел за борба с домашното насилие: създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, създаването на сектор "Домашно насилие" към Министерството на вътрешните работи, обучението на хората, които работят в този сектор, както и увеличаването на броя на кризисните центрове в страната. 

 

През август пък депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), с които най-накрая се въвеждат повече санкции за домашно насилие.

 

„Борбата срещу насилието над жените е на всички нас: съседи, роднини, колеги. Всеки знак за насилие трябва да бъде адресиран, всяка рана трябва да бъде последна. Това са нашите майки, дъщери, сестри, съседи и колеги. Няма да позволим те да живеят в агресия. Насилието няма оправдание,“ каза в заключение акад. Денков. 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама