НОВИНИ


Справедливост, права и достоен живот за всяка жена искат шестващите за "Нито една повече"

26 3308 25.11.2023
Справедливост, права и достоен живот за всяка жена искат шестващите за
Feminist Mobilisations/Архив, 2022

На 25 ноември, Международния ден за борба срещу насилието над жените, по улиците на София, Пловдив, Варна, Велико Търново тръгнаха шествията "Нито една повече". Целта - демонстриране на солидарност с всички момичета и жени, преживели или станали жертва на насилие.


"Държавата да изпълнява и разшири поетия ангажимент за събирането и изготвянето на официална статистика за проблема с полово базираното насилие!", смятат организаторите от Феминистки мобилизации. 

 

В София протестиращите се събраха пред Съдебна палата около 17:00 часа. Същото се случи и пред Съдебната палата във Велико Търново. Отново в 17:00 часа се събраха хората във Варна - пред сградата на Общината. В Пловдив събитието започна около 16:00 часа пред Съдебната палата. 


"Въвеждане на задължителни часове по сексуално образование в училищната програма, като превантивна мярка срещу сексуален тормоз. Страната ни трябва да даде ясна заявка спрямо защитата на телесната автономност на подрастващите деца и млади хора.
 
Протестиращите смятат още, че трябва да има правна рамка за адресиране на психологическото, икономическото насилие и всички други форми на насилие срещу жени, които са отвъд физическото посегателство - "единственият вид насилие, основано на пола, разпознато от наказателното законодателство на България към момента".


Искаме постоянна гласност на проблема и политики за превенция на насилието, не само наказания за вече извършилите престъпление, посочват организаторите на шествията. 


Искаме справедливост, права и достоен живот за всяка една жена, категорични са протестиращите.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама