НОВИНИ


Руски журналист пребит до смърт

17 5267 06.11.2010
Руски журналист пребит до смърт
Олег Кашин

Журналистът от в. „Комерсантъ” Олег Кашин е бил зверски пребит в Москва тази нощ. Това съобщи първа в своя блог известната павица и режисьорка Елена Погребижская, която е съседка на Кашин.



Журналистът бил нападнат от двама неизвестни в двора на кооперацията, в която живеел малко след полунощ в събота. Според очевидци Кашин бил „обработен” професионално с метални прътове.
Благодарение на съпричастни съседи пребитият мъж е откаран спешно в болница, където хирурзи се заели да го спасят.
Знае се само, че трамвиме са много и жестоки. Раздробена е челюстта му, счупени са двете колена, потрошени са и ръцете му. Лекарите смятат, че има и сътресение на мозъка.

Не липсва нищо от личните вещи на Кашин, което означава, че целта на побоя не е грабеж, съобщават от полицията. Разследващите са прибрали мобилният му телефон и бележника, който бил чантичката му.

Неотдавна сътрудникът на „Комерсантъ” се прочу с това, че не бе допуснат на срещата на президента Дмитрий Медведев с рокери. Причината е, че Олег Кашин отразявал „Марша на несъгласните” (с политиката на медведев и правителството) през 2007 г. и оттогава е в „черния списък” на Руската служба за охрана (ФДО). Кашин е човекът, който взе интервю с един от участниците в погрома на администрацията на московската фирма Химок на 28 юли 2010 г. Протестиращите тогава минаха и през московски улици, като изписваха на различни здания протестни надписи.

През август 2010 г. полицаи се появили в редакцията на "Комерсантъ" и поискали от ръководството да им предостави служебната електронна поща на журналиста.

Главният редактор на „Комерсантъ” Михаил Михайлин заяви тази сутрин, че зверското нападение срещу Кашин, е свързано с професионалната му дейност. Той припомни, че журналистът е разследвал неформални организации и младежки движения, писал е по проблемите на строежа на път през Химкинската гора и др. материали, които уличават различни политически и бизнес кръгове в корупция.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама