НОВИНИ


Министър Илиев: Огромен бюджет за шаха през 2024 г. Проблемът е, че държавата иска да даде пари, но няма на кого

10 3044 25.11.2023
Министър Илиев: Огромен бюджет за шаха през 2024 г. Проблемът е, че държавата иска да даде пари, но няма на кого
Министър Димитър Илиев

"Това, което виждам в последните дни, е неправилно. Навсякъде се казва, че няма стотинка държавно финансиране към шахматистките, които постигнаха успех. Това е вярно, но трябва да се каже, че държавата иска да даде, но няма на кого". Това каза министърът на младежта и спорта Димитър Илиев. Причината - проблемите с федерациите по шах.


Министър Димитър Илиев засегна темата с финансирането в шаха, където България преди няколко дни стана европейски шампион за жени в предаването "Стълбището" по Дарик радио с водещ Константин Вълков.

 

"Това, което виждам в последните дни, е неправилно. Навсякъде се казва, че няма стотинка държавно финансиране към шахматистките, които постигнаха успех. Това е вярно, но трябва да се каже, че държавата иска да даде, но няма на кого. Държавата не дава пари на състезателите, а на федерациите, а такива няма. Няма такава федерация, която да може да получи финанси от спорта. При 70 милиона средства, изплатени към спорта, как да няма пари за шаха?", заяви той.

 

"Шахматната общност трябва да се помири, да заровят томахавките и да работят както трябва. Да, без финансиране са, но защото няма федерация, която да ги получи. Това настройва хората против държавата, а не трябва да е така“, разясни ситуацията в шаха Димитър Илиев.

 

Той каза и по какъв начин е променена наредбата за заплащането на премии за спортистите, която ще засегне и шахматистките ни:

 

"Ние променихме наредбата за премиите, като за първи път в историята на българския спорт младите, преди мъже и жени, ще получават премии от държавата при спечелването на световни и европейски титли. Досега младите ще получават премии между 10 000 и 20 000.

 

Всяко от момичетата в шахмата ще получи по 10 000 лева, колкото ще получи и треньорът им. Това са суми за бонуси. Най-важните критерии са резултатите от предходната година.

 

С резултатите в шаха, догодина за него трябва да има огромен бюджет, но не знам кой ще го вземе. Има една федерация, която е от 2022 г., която обаче няма да бъде призната от международната федерация. Имам информация, че никога няма да получи международен лиценз, защото в миналото хора от ръководството са били забъркани в корупционни скандали. Има 6 федерации, като някои не искат да работят с другите. Сега правим одит на начина по получаване на лиценз.

 

Има и сигнали, че са създавани клубове, за да има бройка  за създаване на федерация. Това са 7-8 папки с документи, които трябва да бъдат прегледани от юристи, за да се провери за нарушения. Тук не става въпрос кой на кого е симпатичен, а да се намери истината. Имах среща и с едните, и с другите. Искам тези хора да седнат на една маса, но понякога конфликтите между личностите са толкова големи, че изглеждат непреодолими“.

 

Министърът говори и за БФС: Борислав Михайлов, Емил Костадинов и Йордан Лечков бяха наши идоли, а сега са на път да се превърнат в обратното

 

"Те имат силно его, висока оценка за себе си, понякога некореспондираща с реалността. В един момент човек се самозабравя. Хората имат очаквания. Във футбола напрежението идва от това, че не се изпълняват очакванията на хората. Затова идва недоволството - че толкова много години не се постигат желаните резултати, или тези, които са били. Има трайна деградация към по-лошо и оттам произхожда обществения натиск към футбола".

 

Това каза министърът на младежта и спорта Димитър Илиев по повод ситуацията в българския футбол и в частност - ръководството на Българския футболен съюз (БФС).

 

"Чакаме футболният съюз да ни каже дали може да направим одита. В последно време кореспонденцията с тях е само еднопосочна - от нас към тях", посочи той.

 

"Важно е да се научим, че в тази държава има ясни правила и всеки трябва да си гледа своята работа, а не да се меси в работата на другите. Като човек ме боли от това, което се случва с футбола. Министерството обаче не е министерство на футбола, а на спорта. По-добър пример е шахът, в който момичетата ни зарадваха с такъв успех", призна спортният министър.

 

Той коментира и лиценза на БФС: "Няма проблем по издаването на лиценза. При издаването на лиценза, не сa установени задължения. Те са се появили после. С лиценза всичко е правилно направено. Проблемът във футболния съюз вече е морален. Вижда се обществен натиск, а ръководството на БФС се представя като жертва. В един момент тези хора ще го докарат до положение, в което не могат да излязат на улицата. Цялото общество иска да дадеш път на други хора, а ти казваш не".

 

"Не искам да правя сравнение между Министерството на спорта и Борислав Михайлов. Виждате в какво напрежение се работи, колко пъти имаше избори, как винаги се искат оставки. Да падат правителства заради Борислав Михайлов? Когато един казус засяга толкова много хора - става въпрос за социален феномен, е нормално всеки да се интересува, но е важно да се каже, че законите са закони, за да се спазват. Правомощията ни не позволяват определена намеса, защото в противен случай всеки ще се бърка в работата на другите. Не може на всяко търкане, да се влиза с бутонките навътре и да се бъркат в работата на различни организации", каза още министърът.

 

Димитър Илиев разкри и какво би казал на Борислав Михайлов, ако не е министър на спорта: "Ако не съм министър, бих казал на Борислав Михайлов, че е хубаво да си даде ясна самооценка къде се намира в пространството и къде стои в обществото, за да остане с нещо хубаво в това общество. Той, Емил Костадинов и Йордан Лечков бяха наши идоли, а сега са на път да се превърнат в обратното. Важно е човек да разбере къде се намира в пространството, за да остави нещо хубаво след себе си".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама