НОВИНИ


Джамала: Русия ме атакува още от 2016 г., така работи пропагандната ѝ машина

24 2741 25.11.2023
Джамала: Русия ме атакува още от 2016 г., така работи пропагандната ѝ машина
Jamala | Джамала/Facebook

"В момента се намирам в Сидни. Бях тук и преди няколко дни, когато разбрах новината, че руската държава ме е обявила за издирване. Спомням си как съпругът ми ми показа снимка от медийните публикации. Не съм притеснена за себе си. По-скоро се тревожа за семейството ми, за моите деца. Подобна информация със сигурност е била шокираща. Това, което обясних на близките си е, че отново виждаме как работи пропагандната машина на Русия. Съвсем скоро ще се прибера при децата си". Това заяви пред NOVA украинската певица Джамала.


Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване украинската певица от кримскотатарски произход Джамала. Тя е включена в така наречения "регистър за чуждите агенти". В базата данни никога не се посочва по какъв член е образувано делото срещу въпросното лице. 
 
Според публикация в "Медиазона" Джамала е обвинена в разпространение на фалшиви новини за руската армия - член в закона, който даде възможност на властите в Москва да упражняват натиск върху инакомислещите. През ноември певицата бе арестувана задочно от руски съд, уточнява изданието.

 

Звездата на Джамала изгрява на сцената на "Евровизия". Там тя триумфира с песента "1944", посветена на депортацията на кримските татари и на прабаба ѝ, която губи една от дъщерите си по време на прехода си към Централна Азия.

 

За Джамала прицелването на Москва в нея е най-яркото доказателство за силата на музиката. "Още веднъж си пролича, че хората можем да се изразяваме много отчетливо чрез изкуството, можем да говорим истини и да предаваме смислени послания. Отново стана ясно, че моята музика е истинска, честна, откровена и представя реалността такава, каквато е – на сто процента", смята тя. 

 

"Всъщност тази атака на Русия срещу мен датира още от 2016-а година, когато спечелих „Евровизия”. Тогава изпях своята песен, озаглавена "1944". Руската пропагандна машина се задвижи, Москва ми беше толкова ядосана, че пръсна много пари, опитвайки се да заглуши гласа ми, да ме накара да замълча.

 

Знаете, че песента, с която спечелих конкурса в Стокхолм, беше посветена на кримските татари, на моето семейство. На депортацията и щетите, които тя е нанесла, съдбите и животите, които е разбила", посочи още тя в български ефир пред Николай Беремлийски. 

 

"Конкурсът всъщност е много магичен, много специален, тъй като той е създаден след Втората световна война, за да може Европа отново да се обедини. Според мен всяка държава може да използва своя манталитет, своите бит и душевност и да ги вложи в песен, с която да се представи на "Евровизия". Тук е моментът да кажа, че обожавам представянето на вашата страна на сцената на конкурса. И не, това не е просто празен комплимент. Наистина мисля, че при всяко свое участие България се представя повече от достойно", заяви певицата.

 

Тя има послание. "Нека бъдем себе си. Да останем силни, да подкрепяме Украйна. Останете с нас, хора! Борете се заедно с нас до края, до победата. Ние се борим за правилните неща, доверете ми се. Ваша Джамала", завърши тя.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама