НОВИНИ


Икономист: Бюджет 2024 е на ръба на дефицита, но близо до реалистичността

6 2751 26.11.2023
Икономист: Бюджет 2024 е на ръба на дефицита, но близо до реалистичността

От техническа гледна точка може да се каже, че Бюджет 2024 е близко до реалистичността - има оставени резерви в приходната част. Бюджетът обаче е извън времето си - можеше да е добър през 2020 г., когато имаше икономическа криза, вследствие на COVID-19.


Това заяви пред Българската национална телевизия Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

 

В петък стана ясно, че няма съществени корекции по проектобюджета за 2024 г. Поддържа се подходът за 3% дефицит годишно (около 6-7 млрд. лева) до 2026 г., няма изменение и в макропрогнозата за 3.2% ръст на БВП.

 

По думите му, този бюджет е узаконил погрешната идеология на вдигане на всички разходи и в него няма фискално пространство за инвестиции, нито за реформи.

 

Той допълни, че през последните три години бюджетът се управлява на максимум. Има проблем с контрабандата на земеделска продукция.

"Продажбата на земя не отива като приход в бюджета, не подобрява дефицита, служи за намаляване на дълга, но не влиза като приход в бюджета. Ще се запуши нещо от дълга, но нищо повече", обясни още той.

 

Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика смята, че в този бюджет има “голяма инерция”.

 

“Ние преминахме с лекота от традиционна средносрочна цел - балансиран бюджет, към цел 3-процентен дефицит, което позволява да не правиш някакви много тежки реформи, т.е. като вдигаш разходите, вдигаш всичко - пенсии, издръжка, заплати на администрацията, без нужда да приоритизираш и това е основният проблем”, допълни той.

 

Според него бюджетът не е достатъчно смел в разходната и приходната си част. Допълни обаче, че някои нови идеи може да бъдат вкарани между първо и второ четене.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама