НОВИНИ


Шамар за Скопие: Няма пречка българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ

13 3152 26.11.2023
Шамар за Скопие: Няма пречка българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ

Конституцията на Република Северна Македония не създава пречки българите да бъдат вписани в основния закон на страната, заяви пред Нова телевизия председателя на Конституционния съд на Северна Македония - Добрила Кацарска.


"РС Македония още от 1991 г. има демократична Конституция. От гледна точка на конституционното право сме подготвени да сме част от европейското семейство. Ние сме мултиетническо общество. Македония е държава на македонския народ, но и на останалите - албанския, турския, ромския, сръбския... Малцинствените общества имат абсолютно същите права като македонското. Нашата Конституция не съдържа нито една разпоредба, която да ограничава правата на македонците и малцинствата. Еднакви права и свободи - на изразяването, на мисленето, на политическите пристрастия и т.н. Не деля хората и като гражданин не ми пречат българите, които живеят в Северна Македония. Няма законова пречка българското малцинство да бъде вписано в Конституцията на страната", обясни тя.

 

Тя уточни, че РСМ има подписана Рамкова конвенция за националните малцинства на Съвета на Европа. 

 

"Признаваме правата на всичките ни граждани. Политиците не са ме питали за мнение по казуса, но ако ме питат, като юрист ще  отговоря - няма законова пречка македонските граждани, които се самоопределят като българи, да се впишат в Конституцията", потвърди Кацарска.

 

Вписването на българите в конституцията е необходимо, за да може РСМ да започне преговори за членство в Европейския съюз. Популистите в западната ни съседка обаче яростно се противопоставят на това. Основните противници са от ВМРО-ДПМНЕ. За да бъдат приети конституционните промени, нужно е мнозинство от 80 гласа “за”. Управляващите се нуждаят от още 8 гласа. Засега обаче това изглежда невъзможно.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама