НОВИНИ


Нетаняху се зарече: Продължаваме до победа

7 2690 26.11.2023
Нетаняху се зарече: Продължаваме до победа
Twitter

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече операцията в ивицата Газа да продължи до победа. Това дава сигнал, че 4-дневното примирие с Хамас, което даде възможност да бъдат освободени десетки заложници, пленени от групировката, може би няма да бъде подновено. 


Нетаняху посети войски в северната част на ивицата Газа.

 

"Полагаме всички усилия да върнем нашите заложници и в крайна сметка ще ги върнем всички“, казва Нетаняху във видео, разпространено от пресцентъра му.


"Имаме три цели за тази война: елиминиране на Хамас, връщане на всички наши заложници и гарантиране, че Газа няма да се превърне отново в заплаха за държавата Израел. Ще продължим до края, до победа. Нищо няма да ни спре и ние сме убедени, че имаме властта, силата, волята и решимостта да постигнем всички цели на войната и ще го направим.", допълни Нетаняху.

 

Четиридневното примирие между Израел и Хамас е първото спиране на боевете от началото на ескалацията в ивицата Газа, след нападението на Хамас над Израел на 7 октомври. Споразумението бе постигнато с посредничеството на Катар. Според него освободени ще бъдат 50 заложници. В замяна Израел ще пусне на свобода 150 затворници. На всеки допълнителни 10 души, пуснати от групировката, примирието ще бъде удължавано с още един ден.

 

Споразумението бе на път да се счухи, след като въоръженото крило на Хамас обвини Израел в забавяне на доставките на хуманитарна помощ и обяви, че отлага освобождаването на заложници, докато Израел не изпълни всички условия. Спасяването на сделката отне ден на дипломация с високи залози с посредничеството на Катар и Египет. Към процеса се присъедини американския президент Джо Байдън.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама