НОВИНИ


Санкционираният по "Магнитски" Горанов дава акъл за Бюджет 2024, били сме на ръба

16 2442 27.11.2023
Санкционираният по
Владислав Горанов

"Опитът в годините е, че да трупаш дългове и да държиш голям дефицит не е дългосрочно устойчива стратегия. Надявам се скоро отново да се върнем към разума. Рано или късно ако искате да намалите дефицита, вие трябва или да вдигате данъци, или сериозно да режете разходите в бюджета, защото 3 процента е лимита на възможния дефицит. За следващата година са свързани и с 12 милиарда нов дълг", Така бившият финансов министър Владислав Горанов коментира параметрите на бюджет 2024.


"Концептуално, ако увеличиш правителственото потребление през дефицит, ти би следвало да помагаш на ръста на икономиката. В нашия конкретен случай основните ми подозрения са, че с този по-голям дефицит ще се помогне основно на по-високото ниво на инфлация, което ни отдалечава от Еврозоната. Бюджетът освен, че е на ръба на дефицита, няма никакви буфери. Тоест, ако имахме 1 процент заложен дефицит, или нулев, както е най-правилно, при някакви шокове свързани с негативните очаквания в Западна и Централна Европа, то това неминуемо ще засегне и нас като част от веригата на доставки. Тогава този дефицит от 3 процента може да стане и повече. Защото тогава когато започне да страда икономиката, приходната база неминуемо започва да страда. А ако се получи пак икономическа, финансова или пандемична криза, ние сме на ръба, и нямаме никакви буфери. Това всъщност е и основната критика, защото ако тръгваме от някаква визия за Шенген и Еврозоната, ние трябва да бъдем много внимателни с всеки един от критериите, които преследваме, за да има в края на краищата смисъл от едно доста шарено към момента управление", посочи Горанов.

 

Припомняме, че Владислав Горанов е санкциониран по закона "Магнитски". "Министерството на финансите на САЩ санкционира корумпирани лица от елита на целия политически спектър в България", се казва в съобщението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама