НОВИНИ


Кап I ранг Васил Данов: Отвличането на Galaxy Leader е морски тероризъм с политически цели

1 2424 27.11.2023
Кап I ранг Васил Данов: Отвличането на Galaxy Leader е морски тероризъм с политически цели
Кап I ранг Васил Данов

Кап I ранг от запаса Васил Данов коментира информацията за втори поред отвлечен съд в червено море - танкерът "Сентрал Парк". Част от екипажа са и двама българи. Този съд впоследствие е бил освободен. Според "Ройтерс", американски военен кораб е отговорил на сигнал за помощ от страна на търговския танкер. Както е известно, има и друг отвлечен кораб, където има двама българи. Този кораб е под контрола на така наречените хути."Ситуацията се е развила благоприятно поради няколко фактора. Първо - наличието на американски бойни кораби в Червено море, които сега наблюдават ситуацията и възпират обстрела към Израел от други държави и терористични организации главно. Военните кораби са длъжни да реагират при сигнали за помощ, както и за всякакви опити за нарушаване на корабоплаването във всеки район - пиратски набези, терористични похищения и други. В случая моряците са действали доста професионално. Целият екипаж се е събрал, затворил се е в така наречената цитадела. От там може да се подаде сигнал и да се опишат нападателите, след което бойните кораби реагират", коментира той.

К

апитанът обясни и как е станало похищението на другия кораб с български моряци. "Те бързо десантират с вертолет, завземат кораба, арестуват капитана и моряците и започват да го управляват. Наблизо има техен по-голям кораб, който може при нужда да буксира завладения съд. Отстрани има малки бързи лодчици с въоръжени. Те десантират по въздух, много бързо и професионално. Не е имал възможност екипажът да се затвори в цитаделата и оттам да подаде сигнал за бедствие и да очаква помощ от военни кораби в Червено море", поясни Данов.


"Засега няма данни, че втория кораб е отвлечен от хути. По-скоро почеркът е на похитители, които са се опитвали да искат подкуп - пиратски. Докато първият случай е чисто морски тероризъм с политически цели. Помните от 2008 до 2010 г. колко кораби бяха отвлечени от сомалийци, които взеха огромни подкупи. Тази несигурност в световното корабоплаване, главно в този регион, доведе до покачване на цените на нефта. Наемът за вземане на кораб стана висок, оттам се повишиха застраховките. Това доведе до състресения в световното корабоплаване и в пазарите на петрол. Има и много други кораби, които са отстреляни и нападани, но за тях не много хора у нас знаят, заради това, че няма българи на борда им", поясни още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама