НОВИНИ


Очаква се грипна епидемия през януари

0 2355 27.11.2023
Очаква се грипна епидемия през януари
Ангел Кунчев

"Сега сме в преходен период, започва активността на грипът. Това, че миналата седмица имаме първите изолации от страната, значи, че нещата се развиват според очакванията. Те дори се движат с около десет дни – две седмици закъснение, защото миналата година по това време вече имахме много по-сериозна грипна активност, но и това ще стане“, коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.


"Ние вече над 30-40 г. наблюдаваме всяка година какво се случва и в 90% от от тях грипната епидемия е в края на януари или първите една-две седмици на февруари. Сега според това, което се случва в Европа и според изолациите у нас, очевидно декември ще набира скорост, за да достигне епидемични нива през януари“, коментира доц. Кунчев пред бТВ.

 

"Обикновено началото е доста по-интензивно и не започва с лека хрема и кашлица, а с много силна адинамия, температура, главоболие. И едва след това се появяват дразнене на гърлото и кашлица и бронхити и пневмония като усложнения“, посочи експертът.

 

Той обясни, че интересът към противогрипната ваксина се увеличава всяка година, а опитите са и бройките им да се увеличават.

 

"До Нова година със сигурност всеки който желае и е над 65 г., ще може да се ваксинира при личния си лекар. Гоним ефекта да предпазим тези хора, за които това е най-важно – хората с хронични заболявания и по-възрастните. Всяка година виждаме, че грипната епидемия взема живота на 2000-3000 души от тези групи“, заяви доц. Кунчев.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама