НОВИНИ


Кабинетът ще търси облигационен заем

24 4658 06.11.2010
Кабинетът ще търси облигационен заем

Много скоро финансовото министерство ще поиска един или два външни облигационни заема.


Такава прогноза направи по Дарик икономистът и председател на Гражданско сдружение ГЛАС проф. Димитър Иванов. Той обаче смята, че външното финансиране на капиталовите пазари ще излезе много по-скъпо на страната ни, отколкото заем от МВФ.

По думите му, България е в уникална, историческа, икономическа, социална и финансова криза, към която вече се добавяла и хуманитарната криза, тази на обедняването.

Според проф. Иванов правителството се нуждае от сериозна антикризисна програма, каквато все още няма.
"Фирмите са в разкрачено положение. Държавата не плаща дълга към тях, а пък те са застинали в огромен дълг, който прехвърля един път и половина БВП. Необходимо е създаване на вътрешен пазар за дяловете на тези фирми, те трябва да си продават част от активите. Трябва програма за преструктуриране на дълговете на българските домакинства, които продължават да нарастват с опасен темп. Трябва да дадем възможност на хората, които имат първо жилище, да не го загубят. Ще се даде прозорец от страна на банките - при намалени лихви, на семействата с утежнено финансово положение да им се удължи плащането на ипотеката", коментира проф. Димитър Иванов.
Проф. Иванов каза, че нито той, нито ГЛАС смятат да участват в "това чудо "АБВ". "Не виждаме логиката да се включваме в други пирамидални тип структури, чиято програма още не сме виждали", посочи Иванов. Той припомни, че е излязъл от президентството в ранните месеци на 2007 година и е създал гражданско сдружение ГЛАС.

"Подкрепяме такива граждански инициативи, но няма да се включваме", каза той. Иванов и още двама от ГЛАС са били поканени устно от граждански организации от Стара Загора да присъстват като гости на 11-ти ноември, но той още не е решил дали ще присъства на учредяването на президентския проект.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама