НОВИНИ


Снежинки колкото тиган - в американския щат Монтана

1 2716 27.11.2023
Снежинки колкото тиган - в американския щат Монтана
Снежинки

Най-големите снежинки, наблюдавани някога, са били с широчина колкото тиган – 40 см. Те са паднали по време на снежна буря през януари 1887 г. в американския щат Монтана. Най-смъртоносната снежна буря, вписана в рекордните на Гинес, пак е в САЩ от 1993 г. На 12 и 13 март виелицата на източното крайбрежие отнема живота на 500 души.По правило през зимния сезон борбата на местните и централните власти със снега е титанична. Американският град Сиракюз, който се намира в щата Ню Йорк, се смята за един от най-снежните в страната. През 1992 г. управата на града приема постановление, според което снегът преди Бъдни вечер е незаконен. Майката природа обаче не се съобразява със законите и покрива града с бяла пелена само два дни по-късно.

 


Малцина подозират, че в центъра си снежинките могат да имат всичко от органични частници, през сух лед и водорасли по крайбрежията до вулканична пепел и дори останки от комети и астероиди, чиито метеори са се разпрашили в атмосферата ни.

 

 

Една от най-ниските температури в нашата слънчева система е измерена на Луната. В кратер от тъмната й страна, където цари вечен мрак, градусите падат до рекордните 238℃ под нулата.

 


През 1986 г сондата „Вояджър 2“ намери друго подобно място. Леденото царство се намира на 30 градуса южно от екватора на Уран. Там уредите засякоха минус 224 градуса.

 


За сравнение най-ниската температура на Земята е отчетена на Антарктида. На 21 юли 1983 година там са измерени минус 93,5 градуса по Целзий. Това напомня температурата на марсианската повърхност.

 


За сравнение пак на Южния полюс, но през февруари 2020 г. е измерена най-високата температура досега от 18,4 градуса.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама