НОВИНИ


България позволила на Лавров да лети до Скопие

9 2818 27.11.2023
България позволила на Лавров да лети до Скопие

Задълбочава се скандалът със самолета на руския външен министър Сергей Лавров. След като РСМ заяви, че ще разреши на първия дипломат на Москва да кацне в западната ни съседка, за да участва в срещата на върха на ООСЕ на 30 ноември, пречката се оказа… България. Сега Лавров посочва, че страната ни се е съгласила да отвори въздушното си пространство. 


До днес не беше ясно дали Лавров ще участва в срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество. Сега обаче външният министър на Русия посочва, че ще участва, ако София отвори небето си за руската делегация, а освен това някои западни страни са пожелали да се срещнат с него. Това е изненадващо, предвид усилията на Запада да изолира Москва от международната сцена заради войната в Украйна. Лавров обаче не посочи кои лидери са изразили такова желание.

 

Лавров посочи, че е бил поканен от РСМ.

 

"Явно България е обещала на Македония, че ще отвори въздушното си пространство - ако това се случи, ние ще бъдем там. Да видим", каза Лавров на конференцията "Примаковски четения" в Москва, цитиран от агенция "Ройтерс".

 

“Санкциите винаги имат дерогации“, заяви Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

 

Дерогациите важат за важни международни форуми като ООН и в случая ОССЕ и особено ако разискваните на тях теми са свързани с причините, поради които въпросните лица са в санкционния списък на ЕС, допълни той.

 

Срещата на върха трябва да се проведе от 30 ноември до 1 декември. РСМ в момента председателства ОССЕ. В Организацията членуват 57 държави, сред които и Русия. За да стигне до страна, която няма излаз на море, на руската делегация ще й се наложи да мине през въздушното пространство на други членки на ЕС и НАТО. Много държави обаче решиха да затворят небето си за Москва заради войната. С изключение на Беларус Лавров не е посещавал нито една европейска страна от началото на инвазията.

 

Държавите от ЕС могат да разрешат прелитането на самолета на Лавров, както и властите в Скопие могат да издадат разрешение за кацане и за участие в срещата, което няма да бъде нарушение на санкциите.

 

Припомняме, че през юни 2022 година посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия бе отменено, след като България - заедно със Северна Македония и Черна гора, отказа да отвори въздушното си пространство за самолета на руския дипломат. Това се случи по времето на кабинета "Петков".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама