НОВИНИ


Антъни Блинкън ще участва в срещата на ОССЕ в Скопие тази седмица

10 2562 27.11.2023
Антъни Блинкън ще участва в срещата на ОССЕ в Скопие тази седмица
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън БГНЕС

Държавният секретар Антъни Блинкън ще представлява САЩ на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие през тази седмица, съобщи помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън, цитиран от Ройтерс.


Срещата на външните министри на страните членки на ОССЕ ще се проведе в Скопие между 29 ноември и 1 декември. В момента организацията се председателства от Република Северна Македония, която ще предаде щафетата на Малта от 1 януари.

 

О’Брайън посочи, че по време на обиколката си в Европа Блинкън ще наблегне върху продължаващата подкрепа на НАТО за Украйна във войната й в Русия.

 

В контекста на предстоящото участие на американския държавен секретар в срещата на външните министри на страните от НАТО, която се провежда от днес до сряда в Брюксел, О’Брайън коментира пред журналисти, че Вашингтон няма политика за оказване на натиск върху Украйна да влезе в преговори с Русия. Така той отговори на публикация в германския вестник „Билд“, че САЩ и Германия мълчаливо тласкат Киев към преговори с Москва.

 

„Винаги сме казвали, че това е въпрос, решението на който принадлежи на Украйна“, отбеляза американският помощник-държавен секретар.

 

Предвижда се още Блинкън да повтори ангажимента на САЩ и на съюзниците в НАТО към Украйна на първия съвет НАТО-Украйна на равнище външни министри в Брюксел.

 

„Това е част от процеса на намиране на място в Алианса, който ние винаги сме казвали, че е бъдещето на Украйна“, каза още О’Брайън.

 

Друга тема, която ще засегне Блинкън, е напрежението на Западните Балкани, където НАТО обмисля увеличаване на военното си присъствие заради напрежението в Северно Косово, каза О’Брайън. Той заяви, че осигуряването на сигурността в района е ключът за отбелязването на политически напредък по пътната карта на Косово и Сърбия към Европа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама