НОВИНИ


Вера Йоурова похвали борбата на Украйна срещу корупцията

5 2521 27.11.2023
Вера Йоурова похвали борбата на Украйна срещу корупцията
БГНЕС

Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова похвали борбата на Украйна срещу корупцията, но заяви, че са необходими допълнителни усилия в тази страна, която се надява да се присъедини към ЕС, съобщи Ройтерс.


По-рано този месец Европейската комисия препоръча 27-те страни членки да стартират официално разговори за присъединяване на Украйна към блока, след като тя изпълни още няколко оставащи условия, в това число и засилване на антикорупционните усилия, припомня Ройтерс.

 

По време на визита в Киев днес Йоурова съпостави настоящите усилия в Украйна със ситуацията през 2017 г. и каза, че е впечатлена от подобряването на положението.

 

"Тогава не почувствах енергията и силните намерения. Сега аз съм в една напълно различна страна спрямо 2017 г. Мисля, че на украинците им писна от старата Украйна и те искат една нова система. Те искат да видят добре функциониращи институции и разследване на случаи на организирана престъпна корупция на всички нива," отбеляза Йоурова.

 

Въпреки това тя посочи, че има още неща за вършене в тази насока, в това число и приемането на закон за лобирането.

 

Добри закони, силни институции и правилни хора, вършещи работа, са необходими. Имам много силното усещане, че сега всичко това е на място", допълни тя.

 

Йоурова освен това подчерта, че ЕС се нуждае да помисли върху способността си да приема нови членове и да адаптира системата си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама