НОВИНИ


Министър Радев: Около 590 населени места в цялата страна са с проблеми в електроснабдяването

1 2468 27.11.2023
Министър Радев: Около 590 населени места в цялата страна са с проблеми в електроснабдяването
БГНЕС

Към момента в цялата страна все още населените места с проблеми в електроснабдяването са около 590, обяви министърът на енергетиката Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ, като цитира информация към 17:00 часа.


По думите му ситуацията в голяма степен е подобрена, но все още има критични положения.

 

Министърът информира, че на територията на „Електроразпределителни мрежи Запад“ 276 населени места са с проблеми. Там се работи по повредени 1080 трафопоста, допълни Радев. „Конкретно за този регион повредените бяха 7668, остана 1/6 от тях“, посочи той.

 

На територията на „Електроразпределение Юг“ са установени аварии в 493 трафопоста, към момента останалите повреди са в 17, допълни още енергийният министър.

 

За „Електроразпределение Север“ Румен Радев каза, че от 2300 трафопоста, в 1181 все още има проблеми.

 

Действително имахме екстремна метеорологична обстановка, отбеляза министърът. Според него прогнозите са нещо важно и ценно, но те не променят обстоятелствата. Този вид мокър обилен снеговалеж, макар и за сравнително кратък период от време, и при комбинация с вятър, доведе до изключително много паднали клони и дървета, коментира Радев и поясни, че именно това е повредило в голяма част мрежата на средно и ниско напрежение.

 

По отношение на мрежата на високо напрежение имахме засегнати 37 електропровода, в 20 подстанции, съобщи още министърът и припомни, че всички станции са захранени още вчера към 17:00 часа.

 

Министър Радев обърна внимание, че над 2000 души работят на терен за отстраняване на авариите в страната и изрази надежда към 19:00 ч. да има подобрение на обстановката.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама