НОВИНИ


Външно потвърди: Разрешено е Лавров да прелети над България

5 2871 28.11.2023
Външно потвърди: Разрешено е Лавров да прелети над България

Министерството на външните работи съобщи, че е разрешено руският външен министър Сергей Лавров да прелети над България, за да кацне в Република Северна Македония за срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ). Искането е било отправено от страна на Скопие. Това разрешение е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане. Срещата на върха трябва да се проведе от 30 ноември до 1 декември.


"Въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на ОССЕ за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд “Россия“ през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум", посочва МВнР.

 

Разрешението попада в изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо Лавров, наложен заради войната на Русия в Украйна, но не се отнася за членовете на делегацията му, които също са санкционирани лица.

 

Още вчера стана ясно, че България е позволила на Лавров да лети до Скопие, след като преди дни се разбра, че дипломат №1 на Русия е бил поканен в РСМ за срещата на върха. Нямаше обаче потвърждение дали Лавров ще се присъедини.

 

РСМ в момента председателства ОССЕ. В Организацията членуват 57 държави, сред които и Русия. За да стигне до страна, която няма излаз на море, на руската делегация ще й се наложи да мине през въздушното пространство на други членки на ЕС и НАТО. Много държави обаче решиха да затворят небето си за Москва заради войната. Затова и не беше ясно дали руският външен министър ще може да пътува. С изключение на Беларус Лавров не е посещавал нито една европейска страна от началото на инвазията.

 

Припомняме, че през юни 2022 година посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия бе отменено, след като България - заедно със Северна Македония и Черна гора, отказа да отвори въздушното си пространство за самолета на руския дипломат. Това се случи по времето на кабинета "Петков".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама