НОВИНИ


FT: Ердоган - верният приятел на Путин

10 2888 28.11.2023
FT: Ердоган - верният приятел на Путин

Турция изнася все повече стоки с двойна употреба за Русия, които са жизненоважни за военната машина на Москва. Това се посочва в статия на "Financial Times". Заглавието е на ФрогНюз. Според материала 45 вида стоки с двойна употреба изнася Турция за Русия чрез посредници. Общата сума на доставките е 158 млн. долара и е значително по-висока от данните за миналата година.


Турция е отчела значителен износ на такива стоки за страните от бившия Съветски съюз Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, за които се смята, че са претоварни пунктове за доставки към Русия. Става дума за стоки като микрочипове, комуникационно оборудване и части като телескопични мерници. Те са обект на експортен контрол от САЩ, ЕС, Япония и Обединеното кралство, чиято цел е да се спре влизането им на територията на Русия. Турският износ обаче подкопава тези усилия и подхранва напрежението между Анкара и нейните партньори в НАТО, пишат от "Файненшъл таймс".

 

"С някои трети страни като Турция ние наистина сме в по-слаба позиция по отношение на правоприлагането, отколкото в крайна сметка бихме искали да бъдем", заяви пред FT Емили Килкрийз, бивш заместник-помощник на търговския представител на САЩ.

 

Наистина трябва да разчитаме на тези държави да предприемат действия в собствените си юрисдикции, за да стигнат до конкретните организации, които улесняват транзита, допълни тя.


Заместник-министърът на финансите на САЩ по въпросите на борбата с тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън трябва да посети Турция тази седмица, за да обсъди "усилията за предотвратяване, прекъсване и разследване на търговски и финансови дейности, които са в полза на Русия във войната й срещу Украйна". Това ще бъде второто пътуване на Нелсън до Турция тази година и идва на фона на индикации, че някои стоки с двойна употреба се транспортират директно до Русия, дори когато други държави са етикетирани като получател.

 

превод и редакция: ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама