НОВИНИ


Мраморните фризове от Партенона запалиха вражда между Лондон и Атина

8 2442 28.11.2023
Мраморните фризове от Партенона запалиха вражда между Лондон и Атина

Спорът около мраморните фризове на Партенона предизвика дипломатически скандал между Великобритания и Гърция. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис трябваше да се срещне с колегата си Риши Сунак, но от "Даунинг стрийт" №10 отмениха срещата в последния момент. 


Скандалът се заформи, след като Мицотакис заяви в интервю пред BBC, че мраморните фризове, които се намират в Лондон, трябва да бъдат върнати в Атина. По думите на гръцкия премиер, ако те останат там, това ще е равносилно на "разрязване на Мона Лиза на две".


"Позициите ни по въпроса за скулптурите на Партенона са добре известни. Очаквах да участвам в дискусия с моя британски колега по този въпрос, както и да разгледам значителни глобални предизвикателства като ситуациите в Газа и Украйна, климатичната криза, и миграция", посочи пред медиите Мицотакис, след като Лондон отмени срещата. Гръцкият премиер изрази огромното си разочарование. 


Срещата е трябвало да се проведе по обяд във вторник и, според BBC, е трябвало да продължи 45 минути. Британското правителство потвърди отмяната и вместо това предложи на гръцкия премиер среща с вицепремиера Оливър Даудън, но от Атина отказаха.


Мраморните фризова от Партенона са едно от чудесата на древния свят. Те станаха един от основните герои във все по-ожесточеният дебат дали музеите по света трябва да върнат своите експонати в страните им на произход. Скулптурите на Партенона, които днес се намират в Британския музей, са свалени от храма в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин по силата на султански ферман, който обаче и досега не е намерен. Те са закупени от британското правителство през 1816 г. и поставени в Британския музей. Мраморните фигури са част от фриз, който е украсявал 2500-годишния храм, изработен от скулптора Фидий.


През март тази година Ватикана върна на Гърция фрагменти от Партенона - ход, който папа Франциск нарече "жест на приятелство".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама