НОВИНИ


Александър Джартов: Под 90 000 са жителите без ток

0 2385 28.11.2023
Александър Джартов: Под 90 000 са жителите без ток
Гл. инспектор Александър Джартов Стопкадър: NOVA NEWS

"Обстановката в страната се нормализира. Има населени места, в които все още се осигурява достъп. Под 90 000 са жителите без ток. Все още има селища без водоснабдяване. Процесът по възстановяване продължава."


Това заяви пред NOVA NEWS Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

„Нашите екипи в неделя реагираха на над 1 100 произшествия, днес сигналите са 26. Основно отстраняваме паднали дървета, вчера евакуирахме 25 човека от хижа в община „Родопи”, уточни Джартов.

 

По думите му екипите са се справили много добре. Той обясни, че с оглед на очакваното затопляне трябва да се наблюдават язовирите, за да не се допусне преливане и да бъде застрашен животът на гражданите. „Това е една от мерките, която се прилага при случаи на обилни снеговалежи и последвало снеготопене. Гражданите трябва да се информират за прогнозата и дали се очакват опасни явления. Днес имаме предупреждение за силен вятър в 14 области. Не трябва да се предприемат пътувания, ако не се налага”, категоричен бе специалистът.

 

Александър Джартов отбеляза, че системата за ранно предупреждение и оповестяване BG-ALERT е тествана във всички области. „Утре между 12 и 12.30 ще бъде направен тест на територията на цялата страна. Очаква се системата да бъде въведена е експлоатация в началото на следващата година”, посочи той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама