НОВИНИ


Зимни бури отнеха живота на 10 души в Украйна

5 2457 28.11.2023
Зимни бури отнеха живота на 10 души в Украйна
БГНЕС

При зимни бури в Украйна са загинали 10 души. Най-засегнати са Одеска, Харковска, Николаевска и Киевска област. На някои места снежната покривка достига два метра, съобщи БНР.


12 магистрали остават затворени. Изтеглени са над 800 превозни средства, блокирани на пътя, в това число автобуси и линейки. Стотици населени места продължават да са без ток. 

 

Броят на загиналите поради лошото време в Одеска област нарасна до петима души, а други 19 са пострадали, информира украинският държавен глава Володимир Зеленски. Местни медии коментират, че усложнената метеорологична обстановка влияе и на ситуацията на фронта, където украинските сили се опитват да отвоюват своите територии срещу руските войски.

 

На някои локации снежната покривка достигна два метра. 1200 души от спасителните служби се включиха в почистването на снега. Градоначалникът на Одеса призова жителите на града да останат по домовете си, а властите алармираха за нарушения във водоснабдяването. Над 1500 селища в 17 области са останали без ток заради бурята, заяви в обичайното си обръщение президентът Зеленски. По думите му в извънредната ситуация са мобилизирани всички служби, осигурена е и съответната техника. 

 

Зеленски добави освен това, че украинските власти продължават активно да работят по въпроса за получаване на нови пакети за подкрепа на отбраната от партньорските държави. Екстремните условия са променили темповете в бойните действия на фронта, където са разположени десетки хиляди военнослужещи, но не са ги спрели, посочват експерти. Наред с това се засилват опасенията, че руската армия може да нанесе нови въздушни удари по енергийната мрежа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама