НОВИНИ


Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10% буфер в бюджета

2 2377 28.11.2023
Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10% буфер в бюджета
Управителят на БНБ Димитър Радев БГНЕС

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета, който - ако не се реализират рисковете за задействането му, да бъде разходван през последното тримесечие на 2024 г. Радев представи становището на централната банка на заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъжда фискалната рамка за догодина, съобщи БНР.


Гуверньорът набеляза "положителни" моменти в процеса, като първият от тях е възможността бюджетът да бъде приет до края на годината. Освен това той призова и за повишаване на минималното ниво от 4,5 млрд. лева на фискалния резерв:

 

"Да се направи опит в рамките на 3-годишната бюджетна прогноза да се осигури намаляващ тренд на бюджетния дефицит, също така по отношение на бюджетните разходи - разбира се, говоря за реалните бюджетни разходи. Също така от гледна точка на несигурната среда, в която се намираме, да се заложат допълнителни буфери в бюджета за 2024 година, а също така и в тригодишен хоризонт", каза още Радев.

 

От своя страна, финансовият министър Асен Василев представи параметрите на бюджета за догодина и настоя народните представители да разгледат много внимателно капиталовата програма. Той акцентира на философията на бюджетната рамка:

 

"Няма как да станем богата държава, ако поддържаме работната ръка евтина. Няма нито една държава, която с евтина работна ръка е забогатяла. Начинът да станем развита държава, да настигнем средноевропейското ниво е чрез инвестиции, които да позволят на нашите работници да защитят по-висока производителност, по-високи заплати".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама