НОВИНИ


Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в Алианса без забавяне

6 2598 28.11.2023
Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в Алианса без забавяне
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в Алианса без допълнително забавяне, съобщи Ройтерс, като цитира интервю на Столтенберг за унгарския сайт index.hu.


Шефът на НАТО не прогнозира кога точно ще се случи ратификацията, но отбеляза, че правителството на Унгария многократно е потвърдило, че няма да бъде последният член на Алианса, ратифицирал членството на Швеция. Според Столтенберг Унгария ще изпълни ангажимента си.

 

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след руската инвазия в Украйна. Тогава турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган възропта срещу кандидатурите им, тъй като според него двете страни защитават лица, които Турция счита за терористи, а също така и заради ембаргото на скандинавските държави върху оръжейната търговия с Турция.

 

На по-късен етап Анкара подкрепи кандидатурата на Финландия, но Швеция все още чака.

 

Макар членката на НАТО Унгария също да не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка пред присъединяването на Стокхолм. През октомври турският лидер внесе протокола за присъединяване на Швеция за ратификация в парламента в Анкара, но там процедурите все още са в ход.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама