НОВИНИ


Омбудсманът с препоръки към бюджета за хората от уязвимите групи

0 2353 28.11.2023
Омбудсманът с препоръки към бюджета за хората от уязвимите групи
Омбудсманът Диана Ковачева БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева излезе с препоръки към бюджета за следващата година, свързани с хората от уязвимите групи.


В становището си за държавния бюджет за идната година, изпратено до председателя на Народното събрание и ресорните парламентарни комисии, Ковачева акцентира на необходимостта от въвеждане на механизъм за актуализиране на помощите за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и на размера на данъчните облекчения, регламентирани в закона за данъците върху доходите на физическите лица. За поредна година няма актуализация на месечната помощ за отглеждане на близнаци, алармира омбудсманът. 

 

Във връзка с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване тя се съсредоточава върху нерешения проблем с ниските пенсии и че стажът, придобит от хората с увреждания след датата на инвалидизиране не се взема предвид за придобиване на право на пенсия за инвалидност, поради общо заболяване. 

 

По отношение на законопроекта за бюджета на Здравната каса Ковачева отбелязва, че заложеното увеличение на средствата за здраве с над 1,1 млрд. лева е правилна стъпка, която обаче не води до сериозно подобряване на достъпа на гражданите до здравеопазване, видно от последните 20 години. Становищата на омбудсмана са базирани на жалбите и проблемите на гражданите, адресирани до нея.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама