НОВИНИ


Асен Василев: Поддържането на 0 или 1 процент дефицит би означавало политика на стабилната бедност

3 2450 28.11.2023
Асен Василев: Поддържането на 0 или 1 процент дефицит би означавало политика на стабилната бедност
Асен Василев

"Поддържането на нулев дефицит или 1% от брутния вътрешен продукт би означавало политика на стабилната бедност", обяви той , съобщи БНТ.


Василев присъства на обсъждането на трите ключови бюджета - на държавата, на здравната каса и на държавното обществено осигуряване в ресорната парламентарна комисия.

 

"Чухме много становища, че трябва да поддържаме 1% или нулев дефицит. Това е политика на стабилната бедност, ние сме стабилни - не поемаме никакви рискове. Разликата между нас и Европа остава голяма. Ако искаме България реално да достигне Европа трябва да правим нещо по различно отколкото сме правили досега", обясни Василев.

 

По думите му именно затова и разходите са толкова високи в сравнение с приходите. Заложеният дефицит за 2024 година е в рамките на 3% или 6.2 млрд. лева. Недостигът ще се финансира със заеми.

 

"Не искаме да увеличаваме данъците и не го правим. Мерките по събираемост дават вече резултати. Тук въпросът и разговорът с бизнеса как да бъде изсветлен. Нормално е да има съпротива, защото едни хора ще трябва да започнат да плащат данъци", коментира финансовия министър.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама