НОВИНИ


Украинското МВнР: Ще бойкотираме срещата на ОССЕ в Северна Македония поради участието на Лавров в нея

6 2646 28.11.2023
Украинското МВнР: Ще бойкотираме срещата на ОССЕ в Северна Македония поради участието на Лавров в нея
Украинският външен министър Дмитро Кулеба БГНЕС

Украйна обяви, че нейният външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Северна Македония тази седмица поради решение да се позволи на руския външен министър Сергей Лавров да участва в нея, съобщи Ройтерс.


"Украинската делегация няма да участва в министерската среща на ОССЕ на ниво министър на външните работи", написа в социалните мрежи Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство.

 

В свое изявление външното ведомство на Украйна обвини Русия в "последователно унищожаване на ОССЕ", използвайки "изнудване и открити заплахи" и блокиране на "консенсуса по ключови въпроси", като например кандидатурата на Естония за председателство през 2024 г. То допълни, че присъствието на Русия там "само ще засили кризата" в организацията.

 

Същевременно обаче Украйна благодари на домакина на срещата - Северна Македония за "приоритизирането на въпроса за противодействието на руската агресия срещу Украйна по време на нейното председателство".

 

Очаква се срещата на върха да се проведе в Скопие, РСМ, между 30 ноември и 1 декември.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама