НОВИНИ


Военният министър: Русия дестабилизира страните от Черноморския регион

15 2709 28.11.2023
Военният министър:  Русия дестабилизира страните от Черноморския регион
Военният министър проф. Тодор Тагарев БГНЕС

Министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев участва в конференцията "Противодействие на хибридните заплахи от неконвенционални оръжия в Черноморския регион". Форумът е организиран от Центъра за изследване на демокрацията и Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ.


"Виждам хибридните заплахи като комбинирани дейности, които се провеждат непрекъснато, за да се намалят капацитета и волята за съпротива срещу злонамерени влияния. Русия продължава да прилага агресивна стратегия за дестабилизиране на страните от Черноморския регион", заяви министър Тагарев в изказването си по време на конференцията.

 

По думите му разпространението на дезинформация и пропаганда е водещ елемент от хибридната война на Кремъл срещу държавите в нашия регион, включително България и Румъния.

 

"Тази стратегия се равнява на когнитивна война, чрез която Русия се опитва да постигне своите геополитически амбиции, манипулирайки обществените възприятия и използвайки насаждани страхове. Когнитивната война на Кремъл обхваща много направления и има за цел да контролира нашите позиции по политически, икономически, социални и културни въпроси и да дестабилизира демократичните системи за управление", допълни той.

 

"Стратегията на Кремъл за дезинформация в Черноморския регион използва руското икономическо влияние. Дезинформационните дейности на Русия са многопластови, като активно разчитат на лидери на влияние. Този подход има за цел да затрудни разграничаването между правителствени и неправителствени участници", отбеляза също така министърът на отбраната.

 

Проф. Тагарев алармира, че от началото на войната срещу Украйна Кремъл няколко пъти и открито отправя заплахи за използване на своя ядрен арсенал, като посочи конкретни изявления на руски политици.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама