НОВИНИ


Обсъждат два законопроекта за условията на младите военнослужещи

0 2411 29.11.2023
Обсъждат два законопроекта за условията на младите военнослужещи
Парламент

Народното събрание ще обсъди два законопроекта, свързани с подобряване на условията на младите военнослужещи в Българската армия. В седмичната програма на парламента влизат на първо четене проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за следващата година.


Парламентът ще обсъди на първо четене промени в закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от МС и други, внесени общо от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ и ДПС. В законопроекта на правителството се предвижда създаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от армията с военнослужещи.

 

С измененията се осигуряват гаранции за компенсиране на всички направени разходи от страна на министерството на отбраната за обучение на курсантите, но те ще поемат задължението да изпълняват военна служба между две и десет години, в зависимост от продължителността на обучение.

 

С промените, внесени от евроатлантическото мнозинство, се въвежда нова по-висока стипендия за подготовка за изпълнение на военна служба като професия, като от бюджета на ресорното министерство на курсантите ще се осигуряват храна, медицинско обслужване, настаняване в общежития, ползването на почивната и спортна база към министерството.

 

С измененията се цели повишаване на интереса към военната професия и преодоляване на недокомплекта във въоръжените сили.

В дневния ред на парламента са още промените в закона за местното самоуправление, внесени от ПП-ДБ, които предвиждат нови условия за работа на общинските съвети. Те включват пряко излъчване на заседанията и на неговите комисии, публичен регистър на питанията на общинските съветници към кмета и отговорите му и решенията на общинските съвети да се приемат с поименно гласуване.

 

Редовният парламентарен контрол тази седмица е предвиден за четвъртък, а в петък е заложен блиц контрол на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. След него депутатите ще обсъдят на първо четене и план-сметките на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за 2024 година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама