НОВИНИ


Премиерът Денков след фалстарта с парите за НЗОК: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни /видео/

6 2905 29.11.2023
Премиерът Денков след фалстарта с парите за НЗОК: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни /видео/
Акад. Николай Денков БГНЕС

"Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето, буквално. Неприемането на план сметката на Здравната каса е удар и по лекарите, и по пациентите". Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет.


Премиерът подчерта, че бюджетът за здравеопазване е рекорден – "над 1,1 млрд. лева в повече, което вече стана 8 млрд. лева годишно".


"Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. допълнително да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи", посочи акад. Денков.

 

По думите му приоритет са ранното диагностициране на хронични, злокачествени и социално значими заболявания.

 

Той подчерта и предвидената електронизация, така че да е видимо къде отиват парите ни и изнасят ли се незаконно лекарства.

 

"Държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията на работата на младите специалисти", каза още той.

 

Премиерът посочи и изсветляването на управлението на болниците като приоритет.

 

"Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, става и с промени в управлението, в контрола, с повишаване на прозрачността в здравната система", посочи той.


Вчера парламентарната комисия по здравеопазване не прие на първо гласуване Законопроекта за Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г., внесен от Министерския съвет. Законопроектът бе подкрепен от четирима народни представители, петима се обявиха „против", а 9 гласуваха „въздържал се".

 

Какво предвижда този бюджет?

 

В проекта на бюджета на НЗОК се предвиждат общо от приходи и трансфери 8 163 353 100 лв., което е 1 136 139 500 лв. повече в сравнение с 2023 г., каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който представи проекта. За здравноосигурителни плащания са предвидени 7 630 931 400 лв., като за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 558 038 500 лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) - 567 208 100 лв., за дентална помощ - 328 882 300 лв., за медико-диагностична дейност - 261 845 400 лв., за болнична помощ - 3 572 644 400 лв.

 

В проекта на бюджет се предвиждат 2 023 544 700 лв. за лекарства за домашно лечение, за медицински изделия, за диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, за дейности по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК, за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и лекарства при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК и др. В резерва на Касата за следващата година са заложени 238 764 300 лв.

 

За дейности за здравнонеосигурени лица в проекта на бюджет са предвидени 8 789 000 лв.

 

Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2024 г. е осем процента, е записано още в проекта на бюджета. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2024 г. е 60:40.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама