НОВИНИ


България и Израел ще разширят сътрудничеството си в областта на науката

2 2490 29.11.2023
България и Израел ще разширят сътрудничеството си в областта на науката
Образователният министър проф. Галин Цоков БГНЕС

България и Израел ще разширят сътрудничеството си в областта на науката. Една от сферите, в които учени от двете държави могат да си партнират, е изследването на Антарктида. Това обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Израел в България Н. Пр. Йосеф Леви Сфари, съобщиха от МОН.


Посланик Сфари предложи да се работи за сключване на споразумение между двете страни за научно сътрудничество. Той сподели, че темата е обсъдена преди дни и от министъра на иновациите, науката и технологиите на Израел Офир Акунис и българския посланик в Тел Авив Славена Гергова. Израелската държава проявява интерес специално към изследванията на Антарктида.

 

България има опит в тази сфера, като и в момента екипът на проф. Христо Пимпирев се готви за поредната си мисия към Ледения континент. Сред останалите научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са екологията, опазването на водните ресурси, земеделието, високите технологии и др., стана ясно по време на срещата.

 

Проф. Цоков наблегна на традиционно топлите отношения между България и Израел. През тази учебна година 1094 български ученици изучават иврит. Министерството на образованието и науката си сътрудничи с "Яд Вашем" - Мемориален център за жертвите и героите на Холокоста, който е основният източник за осигуряване на системно обучение за български учители по темите за Холокоста. През последното десетилетие 208 преподаватели от България са участвали в ежегодните семинари.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама