НОВИНИ


Стъпка по-близо до "Страйкър"-ите: Договорът със САЩ мина на комисия

20 2593 29.11.2023
Стъпка по-близо до
Министърът на отбраната Тодор Тагарев БГНЕС

Законопроект за ратифициране на международен договор „Придобиване на бойни машини Страйкър“ подкрепи парламентарната комисия по отбрана. „За“ гласуваха девет народни представители, „против“ - пет , а един се въздържа.


Договорът е подписан на 26 септември т.г. в САЩ и на 17 ноември - в София.

 

Международният договор е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-ото Народно събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“, съобщи Пентагонът в началото на септември.

 

На 9 ноември депутатите в пленарна зала дадоха зелена светлина за сделката за новите бойни машини със 134 гласа "за", 55 "против" и 2 въздържали се.

 

Корпорацията „Дженеръл дайнамикс“ (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение. Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията „Страйкър“.

 

Прогнозната стойност на договора е 1,208,560,357 щатски долара, а срокът на валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 година.

 

Предложената от американската страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 година. Посочените цени в договора са без включени данъци и такси.

 

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят - през първото тримесечие на 2028 година.  Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г., с темп на доставките от десет машини на месец.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама