НОВИНИ


Богданов иска смяна на състава на КЗП. Комисията се ползвала като бухалка

3 3148 29.11.2023
Богданов иска смяна на състава на КЗП. Комисията се ползвала като бухалка

Комисията за защита на потребителите се използвала като бухалка и поради тази причина икономическият министър Богдан Богданов е предприел действия за смяна на нейния състав. 


Това стана ясно от изслушването на Богданов пред депутатите в икономическата комисия в Народното събрание. 

 

По думите му подадени са били множество сигнали за нередности, заради които е била извършена проверка от Инспектората в Министерството на икономиката, при която са установени и множество нарушения. Сезирани са компетентните органи.

 

“Направени са одити при нас в министерството, констатирани са груби нарушения в работата на Комисията. Имаме множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително репортажи и разследвания, които излязоха в публичното пространство“, подчерта Богданов.

 

По думите му той вече е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. 

“Имаме подкрепата на Премиера, очакваме съгласуване и с Вицепремиера и се надяваме тези проблеми в КЗП да приключат още в рамките на следващата седмица“, допълни още министърът на икономиката.

 

45 милиона лева ще бъдат възстановени в Държавната консолидационна компания за нереализирания правителствен комплекс, стана ясно още от думите на Богданов. На изпълнителя са платени над 70 млн. лева без ДДС за проекта през 2020 г. без финансова обосновка. Очакваме дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта, към 4 декември да възстанови на ДКК една съществена част от средствата, заяви Богданов.

 

Министърът обяви, че се очаква съдебен спор за остатъка от сумата, но държавата има всички аргументи за възстановяване на голяма част от платежните средства.

 

Министър Богданов бе категоричен, че с връщането на тази сума, Държавната консолидационна компания ще има възможност да погаси част от задължението, което има към Българската банка за развитие, за да не плаща държавата и данъкоплатците и лихви за този проект. Припомняме, че за платените авансово средства за нов правителствен комплекс компанията ползва кредит и плаща милиони за лихви на година.

 

Богданов обясни, че 50% от дадените средства са за идеен проект и затова тяхното възстановяване ще отнеме време. 

 

“Първите 45 млн. лв. ще бъдат изплатени още декември месец, а останалата част ги очакваме в спешен порядък. Надяваме се да постигнем консенсус със сдружението, на което е възложен проекта”, подчерта министърът.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама