БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Хоум офис: Депутатите закотвят вкъщи служителите

2 6125 29.11.2023
Хоум офис: Депутатите закотвят вкъщи служителите

Промени в Кодекса на труда, единодушно приети от депутатите в ресорната комисия в Народното събрание, на практика са на път да закотвят всички служители по домовете им. Промяната слага край на дистанционната форма на работа и ще принуди всички работещи да запишат мястото на своя “хоум офис” и ще го фиксират. 


Това означава едно - хората няма да могат да пътуват и да работят от различни точки не само на страната, но и на света, въпреки че биха имали възможност за това. 

 

Вносител на въпросните предложения за промени в Кодекса на труда е Министерският съвет. 

 

Може да се стигне и до абсурди, тъй като работникът или служителят трябва да предостави на работодателя писмена информация за характеристиките на осигуреното от него работно място за извършване на работата от разстояние. Възможно е да сме закотвени само в една стая. 

 

Всъщност депутати в ресорната комисия са на мнение, че това по-скоро ще улесни работодателите и работниците, ще създаде доверие и ще “регламентира” хоум офиса. Служителите обаче са на друго мнение - качеството на работата им не зависи от работното им място. 

 

Законопроектът вече мина на първо четене в ресорната комисия и предстои да бъде разгледан в зала. След това може да постъпят предложения за промени. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама