НОВИНИ


Гутериш призова да се разследват сексуалните престъпления на Хамас

0 2743 29.11.2023
Гутериш призова да се разследват сексуалните престъпления на Хамас

За епична хуманитарна катастрофа в Газа предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова и за всеобхватно разследване на сексуалните престъпления, извършени от групировката Хамас. 


Гутериш говори пред Съвета за сигурност на ООН, където заяви, че се водят интензивни преговори за удължаване на настоящото примирие между Израел и Хамас. То вече бе удължено веднъж с още два дни. ООН вярва в необходимостта от "истинско хуманитарно прекратяване на огъня".


Според генералният секретар на ООН достигащата до Газа хуманитарна помощ е напълно недостатъчна, за да отговори на огромните нужди на повече от 2 млн. души и призова за възстановяване на електро и водоснабдяването. Той каза, че децата, бременните жени, възрастните хора и тези с отслабена имунна система са изложени на по-голям риск. По думите на Гутериш 80% от хората в Газа са били принудени да напуснат домовете си.

 

Гутериш заяви, че са налице множество разкази за сексуални посегателства и зверства от страна на Хамас по време на нападението над Израел на 7 октомври. 

Генералният секретар на ООН заяви, че всички заложници, които все още са в плен на групировката, трябва да бъдат незабавно освободени, а до тогава - да бъдат третирани хуманно.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама