НОВИНИ


Андрей Янкулов: Органите за борба с корупцията са създадени, за да я прикриват 

16 3361 29.11.2023
Андрей Янкулов: Органите за борба с корупцията са създадени, за да я прикриват 

Органите за борба с корупцията са създадени, за да я прикриват по високите етажи на властта и да удрят определени хора, които в даден момент са станали неудобни на статуквото. Тези органи така и не получиха реален мандат за борба с корупцията. 


Това заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. 


"Имали сме създадени множество различни органи, натоварени със задачата формално да се борят с политическата корупция, но никога не са получавали реален мандат да го направят. Видяхме го и при създаването на Спецпрокуратурата и наказателния съд, и с множеството промени в антикорупционното законодателство, различната конфигурация на антикорупционните органи. През 5-6 години се прави драстична промяна в начина, по който изглежда институционалната рамка за борба с корупцията. Този антикорупционен мастодонт КПКОНПИ, създаден през 2018 г., сега се прекрои отново, без да се анализират резултатите му. А те са нулеви, защото никога тези органи не получиха реален мандат да се борят с политическата корупция", допълни той. 


Янкулов коментира и решението си да откаже да заеме поста на вътрешен министър в това правителство. 


"Нямаше как да заема поста на вътрешен министър, защото в тази сложна управленска коалиция, която се очертаваше, нямаше как да мине един такъв пост, без необходимото лавиране между интересите на различните участия в коалицията. Прецених, че не съм човекът, който би могъл да заеме една такава позиция и да извърши това лавиране", заяви Янкулов. 


По думите му на протестите срещу Българския футболен съюз и Борислав Михайлов, по време на които се стигна до сериозни сблъсъци с полицията, униформените са използвали прекомерна сила, а липсата на политическа реакция, която да осъди тези действия, по-скоро ги насърчава. 


"Използваше се прекомерна сила при овладяване на този протест и не му се дава категоричната оценка, че се касае за несправяне с управлението на процесите по време на този процес. Беше необходимо категорично да се каже, че такова поведение от полицията е недопустимо. Остана посланието на политическото и професионалното ръководство, че това са изолирани прояви и конкретните лица ще понесат отговорността си", посочи Янкулов. 


Според него сме станали свидетели на "класически побой на хора от длъжностни лица". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама