НОВИНИ


Трети опит: Общинските съветници на София избират свой председател

3 2824 30.11.2023
Трети опит: Общинските съветници на София избират свой председател
БГНЕС

Общинските съветници на София ще направят пореден трети опит да изберат свой председател. Без избран председател, СОС не може да сформира комисии и работата му не може да започне. Условието в закона е до 3 месеца след конституирането на СОС, общинските съветници да си изберат председател, ако ли не, то трябва да се проведат нови избори за общински съветници.


Столичният общински съвет отново не успя да избере свой председател и на 20 ноември след втори опит, така вече един месец след местните избори общинският съвет не може да започне работа по така важните за столицата проблеми. На балотаж предния път на 20 ноември се явиха кандидатът ПП-ДБ-СС Борис Бонев и кандидатът на БСП Диана Тонова. Нито един от двамата кандидати за втория най-важен пост на "Московска" не получи необходимите 31 гласа. Кандидатът ПП-ДБ-СС Борис Бонев отново получи 23 гласа, а кандидатът на БСП Диана Тонова получи 9 гласа.

 

12 на брой бяха недействителните бюлетини, а гласувалите общински съветници - 44. Общинските съветници от ГЕРБ отново не участваха в гласуването.

 

Кметът на София Васил Терзиев покани на разговори представените партии в общинския съвет, явиха се само БСП, Възраждане и КОД. Така безуспешен остана опитът на Терзиев за комуникация сред партиите при избирането на така важния пост – председател на Столичния общински съвет.

 

Кметът изрази надежда в четвъртък да се отпуши работата на съвета. На заседанието им предстои да бъдат обявени и зам.-кметовете на столицата.

 

Разговорите продължават на всички нива, за да се отпушат нещата. Разбирам нетърпението на софиянци да видят всичко работещо, за всички нас е важно работата да върви. До края на седмицата ще представим назначените хора, плюс номинациите, каза още Васил Терзиев във връзка с бъдещите си заместници.

 

Докато общинските съветници не могат да се разберат за своя председател, започна да расте и напрежението, а проблемите на столицата се умножават. Седмица преди поредния опит за избор на председател, агитки направиха погром в центъра на столицата по време на футболния мач България-Унгария. Зарядът и недоволството се покачиха и след падналите обилни снеговалежи, а Терзиев обяви, че санкционира със 120 000 лева фирмите, които не са изпълнили качествено снегопочистването.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама